Ref. Department over penalty Charleroi – Standard: Eens met de beslissing

Ref. Department over penalty Charleroi – Standard: "Eens met de beslissing"

14-08-2023 19:40
38

Frank De Bleeckere namens het Professional Refereeing Department uitleg over het penalty moment tussen Charleroi en Standard. De penalty bleek cruciaal voor de match, Charleroi wist de penalty in de 91e minuut te benutten via Marco Ilaimaharitra waardoor de wedstrijd op 1-1 eindigde.

De Bleeckere vertelt dat er een VAR situatie aan te pas komt omdat dit de scheidsrechter was ontgaan. “Je ziet dat de scheidsrechter niets heeft gezien wat de fout betreft, daarom bekijkt de VAR de situatie. De VAR heeft opgemerkt dat de speler van Standard eigenlijk de bal niet raakt, maar wel aan het shirt trekt van de Charleroi-speler”, vertelt De Bleeckere via de officiële kanalen van de KBVB.

De Bleeckere geeft aan dat het Refereeing Department het eens is met de keuze van de scheidsrechter om de bal op de stip te leggen. “De scheidsrechter heeft beslist om de bal op de stip te leggen en ook de verdediger van Standard uit te sluiten. Wij gaan akkoord met de keuze want er is duidelijk te zien dat er aan het shirt is getrokken”, deelt De Bleeckere.

De Bleeckere wordt vervolgens gevraagd over het Standaard standpunt. Kreeg verdediger Nathan Ngoy niet eerst een duw? “Klopt maar dat is een interpretatie van de scheidsrechter, dat is een voetbalfeit, dat hoort in het voetbal. Wij zien dat niet echt als een foutieve ingreep. Want daarna was de speler van Standard heel duidelijk aan het shirt gaan hangen”, meent De Bleeckere.

Toch was het Refereeing Department niet volledig akkoord met de keuze van de scheidsrechter. “Wij gaan wel niet akkoord met de rode kaart, die wordt normaal gegeven voor het ontnemen van een scoringskans. Inderdaad, de aanvaller staat voor het doel, maar er is een belangrijk criteria wat niet aanwezig is. De speler heeft geen controle over de bal. Daarom gaan wij meer naar een gele kaart”, besluit De Bleeckere.