RSC Anderlecht herpakt zich en weet match van kampioen Antwerp te winnen

06-08-2023 15:31 Laatste update: 15:37
151

RSC Anderlecht weet te winnen met 1-0 van RSC Anderlecht, de ploeg van hoofdtrainer Brian Riemer revancheert zich op deze manier voor de valse start van de eerste speelronde tegen Union SG. Kampioen Antwerp stelde teleur en kon maar weinig kansen creëren tegen paars-wit.

De scheidsrechter floot voor de eerste keer in het Lotto Park. In de beginfase waren er geen grote kansen maar begonnen beide ploegen wel fanatiek aan het duel. Anderlecht had het meeste balbezit en middenvelder Leoni toonde zich gretig bij paars-wit.

Na een kwartier voetballen bracht Antwerp voor de eerste keer wat dreiging, vervolgens wist Anderlecht twee hoekschoppen te versieren. De corners bleven komen voor Anderlecht, maar deze leverden nog geen gevaar.

Na een half uur spelen was er nog weinig spektakel te beleven, beide teams stelden zich erg afwachtend op en dit bracht weinig vuurwerk voor de goals. Zowel Maxime Dupé als Jean Butez hoefden zich nog geen een keer te strekken.

Voor het einde van de eerste helft was het Anderlecht dat toch begon aan te zetten. De manschappen van hoofdtrainer Brian Riemer brachten meer dreiging en dit resulteerde in een penalty. Toby Alderweireld tikte namens Antwerp N’Diaye aan in de zestien.

N’Diaye ging gretig naar de grond en na een drie minuten durend overleg tussen de scheidsrechter en de VAR ging de bal toch op de stip. Kasper Dolberg nam de penalty voor zijn rekening en schoot Anderlecht op voorsprong tegen Antwerp in een wedstrijd zonder verdere kansen.

De tweede helft begon met dezelfde 22 namen. In de beginfase van de tweede helft was er frustratie bij Antwerp-spits Janssen. In de 52e minuut kreeg de spits een flinke kans maar zijn aanname was niet goed. Antwerp probeerde meer aanvallend te creëren, maar Jan Vertonghen toonde zich zeer zelfverzekerd als leider van de verdediging bij paars-wit.

De tweede helft toonde veel meer spektakel dan de eerste, Anderlecht was zeer dichtbij de 2-0 via Anders Dreyer, de Deen sneed naar binnen en haalde uit, zijn poging belandde tegen de paal. Hierna was het Sardella die de gelijkmaker voorkwam. Vertongen werkte ongelukkig weg tegen Leoni aan, Ekkelenkamp speelde op Janssen en Sardella redde met een ultieme tackle de bal van de lijn.

In de 77e minuut plukte Dupé een voorzet van Kerk gemakkelijk uit de lucht, de doelman van RSCA was nog niet eerder op de proef gesteld door The Great Old. Eenmaal was hij gezien, maar toen bracht Sardella redding op de lijn. In de slotfase probeerde aanvoerder Alderweireld het namens Antwerp. De verdediger besloot om vanuit een scherpe hoek op doel te schieten, doelman Dupé ging gestrekt en bracht redding.

Het slotoffensief van Antwerp kwam in de blessuretijd. Jurgen Ekkelenkamp wist te scoren maar werd direct afgefloten voor buitenspel, Alderweireld kopte de bal door naar Ekkelenkamp, maar Patris raakte de bal als laatst. Ekkelenkamp stond nipt buitenspel en de VAR besloot dat het doelpunt niet door kon gaan. Antwerp wist de stand niet meer gelijk te trekken en Anderlecht pakte de eerste driepunter van het seizoen tegen de kampioen.