River Plate (zonder Suarez) is Argentijns kampioen, 70e trofee uit geschiedenis

River Plate (zonder Suarez) is Argentijns kampioen, 70e trofee uit geschiedenis

17-07-2023 10:33

Feest bij River Plate! De Argentijnse grootmacht kroonde zich zondag tot landskampioen, voor de 38e keer in haar geschiedenis alweer. Door een 3-1-zege tegen Estudiantes kan de ploeg van Matias Suarez (ex-Anderlecht) niet meer ingehaald worden.

Uiteraard daverde El Monumental als vanouds voor aanvang van het duel. De inzet op de op twee na laatste speeldag was eenvoudig voor River Plate: met negen punten voorsprong op eerste achtervolger Talleres de Córdoba volstond het om (minstens) hetzelfde resultaat neer te zetten als de uitdager. In Argentinië werd de hoogste klasse deze jaargang overigens gevormd door 28 clubs, die elk één keer tegen elkaar uitkomen. Met een overwinning was River helemaal zeker van het kampioenschap. Daar ging de thuisploeg dan ook vol voor.

Een stormachtige openingsfase wierp haar vruchten af. Na twee minuten bezorgde Lucas Beltrán de thuisaanhang al een half delirium. River Plate ging door op dat elan en dikte de score op het half uur al aan tot 3-0, na doelpunten van Nicolás de la Cruz en Esequiel Barco. Vanaf dan kon het feestgedruis helemaal losbarsten. Een tegentreffer van Mauro Mendez kon daar niets meer aan veranderen.

Door de overwinning staat River Plate op 57 punten in de Argentijnse Primera Divison en kan het onmogelijk nog bijgebeend worden. Een historisch moment voor de club, te meer omdat het liefst de 70e (!) trofee uit de prijzenkast wordt. Ook de 35-jarige Suarez mocht al vierend de nacht in. Hij ontbrak wel in de wedstrijdkern. De oud-aanvaller van Anderlecht speelde dit seizoen negen keer mee bij River Plate, goed voor twee doelpunten.