Anderlecht zkt. spits: Dolberg en Vázquez besproken, anders eens kijken bij Cercle

Anderlecht zkt. spits: Dolberg en Vázquez besproken, anders eens kijken bij Cercle

05-07-2023 09:30 Laatste update: 07-07-2023 10:42
18

De supporters van RSC Anderlecht verliezen langzaam maar zeker hun geduld. Terwijl de zomerse transfermarkt dezer dagen helemaal losbarst, krijgt hun club voorlopig maar geen nieuwkomer te pakken. Nochtans zou de recordkampioen op liefst zeven posities naar een directe meerwaarde op zoek zijn. VoetbalPrimeur.be overloopt elke van die posities en geeft zelf een lijstje met geschikte kandidaten. In deze zesde aflevering: een verse diepe spits.

Kévin Denkey (Cercle Brugge)
Een doelgericht Jerommeke, zo kan je de Togolees treffend omschrijven. Sinds zijn aankomst in Brugge in januari 2021 boekte hij geleidelijk aan progressie. Het afgelopen seizoen was dan ook zijn beste: met dertien doelpunten over competitie en beker heen was hij van goudwaarde in de successen van Cercle. Bovendien is Denkey nog steeds maar 22 jaar jong. Het proberen waard, zou je zeggen.

Kasper Dolberg (OGC Nice)
De kans is nu bijzonder reëel dat het gewezen Ajax-product op Neerpede neerstrijkt, al blijft het met twee woorden spreken gezien de lang aanslepende onderhandelingen. In ieder geval zou Anderlecht in de persoon van Dolberg wel een ‘naam’ binnenhalen. Anderzijds zit zijn carrière ontegensprekelijk in een wak. Uitleenbeurten aan Sevilla FC en Hoffenheim brachten geen soelaas, maar mogelijk kan een Deense omgeving wonderen doen.

Joshua Maja (vrije speler)
Eén van de vele Britse aanvaller met Nigeriaanse wortels, die over een bijzonder aantrekkelijke status beschikt als transfervrije vogel. Daarbovenop werkte hij zonet zijn meest productieve seizoen af. Met zestien competitietreffers bij Bordeaux, dat in de Ligue 2 uitkomt vanwege financiële beslommeringen, speelde Maja zich in de kijker. Ook op het hoogste niveau pikte hij geregeld een handvol doelpunten mee. Anderlecht houdt hem in de gaten, maar er komt moordende concurrentie uit de Championship, de Ligue 1 en La Liga.

M’Baye Niang (vrije speler)
De Senegalees is een rusteloos woelwater dat even vaak van werkgever verandert als van onderbroek. Een vijftal jaar geleden was hij nog een gegeerde pion bij clubs als AC Milan en Stade Rennes. Sindsdien ging het bergaf, mede door een vroegtijdige doortocht in Saoedi-Arabië. In de voorbije jaargang zette Niang zich echter weer op de kaart met zes Ligue-1-treffers bij Auxerre. Daar is zijn overeenkomst inmiddels afgelopen. Springt Anderlecht op deze (hobbelige) kar?

Islam Slimani (vrije speler)
Waarom onbekende factoren in huis halen als je evenzeer voor een niet zo oude bekende kan gaan? In januari heerste er (veel) twijfel toen Slimani werd aangekondigd als aanwinst, maar de ervaren centrumspits leverde wel. Zijn wat hoekige stijl compenseert hij met veel inzet én een scherpe neus voor goals. Toch besloot Jesper Fredberg (voorlopig?) niet met hem door te gaan, mede omdat er vanuit de woestijn met lucratieve aanbiedingen gestrooid wordt.

Ayase Ueda (Cercle Brugge)
Niet enkel Denkey maakte het mooie aanvalsweer bij De Vereniging. Integendeel, de échte ster van de voorbije JPL was sluipschutter Ueda. Misschien geen volwaardig aanspeelpunt, de Japanner, maar wel een ongenadige afwerker als hij in of rond de vijandelijke zestien meter aan de bal geraakt. Uit welke hoek hij ook schiet, zelden mist zijn poging het doelkader. Wil Anderlecht er vol voor gaan, zal er wel flink wat boter bij de vis moeten. Cercle verwacht namelijk de jackpot te winnen voor Ueda.

Luis Vázquez (Boca Juniors)
Ook met deze Argentijn heeft paars-wit al gesprekken opgestart. Zonder succes tot op heden … Naar verluidt verlangt Boca zeven miljoen euro, wat het water tussen beide partijen te diep maakt. Talent heeft de 22-jarige Vázquez absoluut, maar in 2023 brak hij nog niet al te veel potten. Vorige week maakte hij in de Copa Libertadores pas zijn eerste doelpunt van het lopende kalenderjaar. Het waren er wel meteen twee!