EK-tegenstander #2 voor Jonge Duivels: 'zwakke broertje' zette groep al op z'n kop

EK-tegenstander #2 voor Jonge Duivels: 'zwakke broertje' zette groep al op z'n kop

23-06-2023 12:30 Laatste update: 24-06-2023 17:30

De Belgische beloften zijn hun EK in Georgië en Roemenië van start gegaan met een bevredigend 0-0-gelijkspel tegen Nederland. Er staan een titel en vier Olympische tickets op het spel, maar in de eerste plaats moeten de manschappen van Jacky Mathijssen de groepsfase zien te overleven. Deel 2 in die missie plaatst onze Jonge Duivels tegen één van de twee gastlanden, Georgië. Dat zorgde meteen voor een schokgolf door Portugal te kloppen (2-0). VoetbalPrimeur.be blikt vooruit.

EK-U21-geschiedenis
Aantal deelnames: debuut
Aantal titels: /
Laatste deelname: /

Georgië in een notendop
Verbazing alom afgelopen woensdag, want het 'zwakke broertje' zette poule A meteen op haar kop. Hoewel Portugal voor aanvang van het toernooi als één van de belangrijkste kanshebbers werd beschouwd, kregen de zuiderlingen nauwelijks wat klaargespeeld, op wat steriele druk na. In het slot van de eerste helft toonde Georgië zich dodelijk efficiënt. Op een tegenaanval viel het openingsdoelpunt, waarna een hoekschop de Portugezen helemaal tegen het canvas sloeg. Telkens lag bijzonder matig verdedigend werk aan de basis van de treffers. Georgië trad aan in een 4-5-1, die zich vooral richtte op compact weerstand bieden.

Blik op de kwalificatiecampagne
Als organiserend land was Georgië uiteraard vanzelf geplaatst voor het eindtoernooi. Sinds eind 2021 probeerde de ploeg zich daarom via vriendschappelijke duels klaar te stomen op de hoogmis. Dat leverde wisselend succes op: tegen de kleinere naties werd regelmatig gewonnen (denk aan Cyprus, Letland of ander gastland Roemenië), maar de topploegen bleken een maatje te sterk. Dat gold destijds ook voor Portugal. Het bewijst nog maar eens dat een toernooi moeilijker te voorspellen valt ...

Bondscoach: Ramaz Svanadze
Net als de meeste van zijn spelers is ook de bondscoach geen naam die veel belletjes doet rinkelen in West-Europa. Rond de eeuwwisseling voetbalde Svanadze in eigen land op verdienstelijk niveau, maar op z'n 24e werd hij gedwongen een kruis te maken over zijn actieve loopbaan vanwege blessureleed. Daarop stortte hij zich op het trainersvak, in eerste instantie als assistent, later ook als hoofdcoach bij de Georgische jeugdcategorieën. Hij begon als trainer van de U19. Toen Vladimir Weiss het Georgische A-elftal verliet, mocht Svanadze even voor interimaris spelen. Na die korte periode belandde hij bij de beloften.

Uitkijken voor ...
De naam van volksheld Chvitsja Kvaratschelia had hier absoluut thuisgehoord, ware het niet dat de sensatie van Napoli SSC verstek gaf na een slopend seizoen. Ook een andere bekende naam, Giorgi Mamardashvili, kon zich (nog) niet tonen aan het thuispubliek. Gek genoeg zat de eerste doelman van Valencia CF tegen Portugal op de bank. Voor wie het dan wel oppassen is? Lastig te zeggen, aangezien zes van de elf basiskrachten aan de slag zijn bij Dinamo Tbilisi. Dat is nu niet meteen de meest gemediatiseerde voetbalclub ter wereld ...

Laat ons daarom afgaan op de eerste wedstrijd van de Georgiërs. Heorhiy Tsitaishvili verzorgde daarin beide assists. Hij heeft een puike linkervoet. De man van de openingstreffer, Giorgi Gagua, voetbalt dan weer in de Spaanse derde klasse. Voor het overige wordt de ruggengraat dus gevormd door Tbilisi-producten. Opvallend: al die jonge mannen kregen het afgelopen seizoen al flink wat kansen bij de hoofdmacht.

Enkele opvallende statistieken:
- In 2023 heeft Georgië nog geen enkel tegendoelpunt geslikt (in drie matchen);
- Op de openingsspeeldag kreeg Portugal slechts vier ballen binnen het kader gemikt;
- Zelf puurde Georgië twee doelpunten uit twee schoten op het kader.