Belgische Beloften delen de punten met Jong Oranje, Verbruggen matchwinner

21-06-2023 20:23 Laatste update: 22-06-2023 13:42
13

De Belgische Beloften delen de punten met Jong Oranje, het werd 0-0. Er waren erg veel kansen aan beide kanten, maar er werden geen doelpunten gemaakt. Hierdoor beginnen zowel de Jonge Duivels als Jong Oranje met een gelijkspel aan de groepsfase van het EK in Georgië en Roemenië. Gastland Jong Georgië deed de beste zaken in deze groep, zij wisten verrassend met 2-0 te winnen van Jong Portugal.

De Belgische Beloften gingen van start tegen Jong Oranje op het EK van Roemenië en Georgië. Het was Jong Oranje dat zich direct vanaf het begin dominant liet zien, dit resulteerde in een Nederlandse kans die op de paal eindigde.

De Belgische Beloften zetten hoogdruk op Jong Oranje, maar konden zelf in balbezit geen grip op de wedstrijd krijgen. Dit zorgde ervoor dat Jong Oranje het betere van het spel had en daardoor kwamen er meerdere kansen voor Jong Oranje.

Koni De Winter liet zich gelden als een rots in de branding, de speler wist meerdere malen om gevaarlijke pogingen te blokken. De Winter hield op deze manier de Belgische Beloften op gelijke hoogte.

Kantelpunt
In de 25e minuut werd de wedstrijd wat harder, aan beiden kanten werd een gele kaart gepresenteerd en hierdoor kwam de wedstrijd in een lager tempo. In deze fase waren er minder kansen voor beide ploegen, maar dit bleek wel een kantelpunt.

In de laatste fase van de eerste helft kwam de spanning terug. Jong Oranje werd weer dominanter maar er ontstonden aan beide kanten grote kansen. De grootste kans kwam net voor de rust voor Loïs Openda.

Openda brak door en kwam oog in oog te staan met Bart Verbruggen, Verbruggen bracht redding voor Jong Oranje en hield de stand gelijk. Dit bleek de laatste kans te zijn in de eerste helft want kort daarna kwam het rustsignaal.

Rust uitstekend benut
Bondscoach Jacky Mathijssen had de rust uitstekend benut, de Belgische Beloften kwamen zeer sterk uit de kleedkamer. Patris en Vertessen bleven achter en Balikwisha en Siquet kwamen het veld in. Binnen vijf minuten was het Siquet die zijn vrije trap via de kluts op de lat van Verbruggen zag eindigen.

Dit was direct het startsignaal voor de Belgische Beloften om het heft in handen te nemen. De Jonge Duivels namen zeer overtuigend controle over de wedstrijd. Deze controle zorgde ervoor dat de druk op het doel van Verbruggen kon worden opgevoerd.

De controle van de Belgische Beloften was dusdanig dat de bondscoach van Jong Oranje moest ingrijpen met een aantal wissels. De volgende kans was voor Balikwisha, de buitenspeler sneed naar binnen en dwong Verbruggen tot een katachtige redding.

In deze fase wisten de Belgische Beloften het veldspel uit te drukken in meerdere grote kansen, maar Verbruggen hield stand. Een prachtige aanval via meerdere schijven werd verlengd door Openda, de spits zette Balikwisha 1 op 1 met Verbruggen, maar weer had Verbruggen een antwoord op het schot.

Laatste fase
In de laatste fase is het Jong Oranje dat toch enigszins weer mee begint te doen in het veldspel, dit resulteert in een grote schietkans, maar voor de vijfde keer deze wedstrijd had De Winter een fraai verdedigend blok in huis.

In de slotfase claimde Openda nog dat hij een penalty verdiende, maar de scheidsrechter wilde hier niets van weten. Er was geen VAR dus het bleef bij de beslissing van de scheidsrechter. Het laatste fluitsignaal klonk en de Belgische Beloften deelden de punten met Jong Oranje, ook al hadden zij over de hele wedstrijd gezien meer verdiend.