Congo, met basisklanten Bongonda en Mbemba, wipt naar koppositie in kwalificaties

Congo, met basisklanten Bongonda en Mbemba, wipt naar koppositie in kwalificaties

18-06-2023 22:59
3

Terwijl de Europese landen zich volop proberen te plaatsen voor Euro 2024, is op het Afrikaanse continent de kwalificatieronde voor de komende Afrika Cup of Nations aan de gang. De Democratische Republiek Congo deed zondag een gouden zaak door te winnen op bezoek bij belangrijkste uitdager Gabon. 

Bij Congo startten enkele oude bekenden in de basis. Theo Bongonda kennen we recent nog van bij KRC Genk. Chancel Mbemba (ex-RSC Anderlecht) en Dylan Batibunsika (ex-Royal Antwerp FC) vormden dan weer het hart van de defensie. Die mocht zich na 90 minuten op de borst kloppen, want een tegendoelpunt gaven de Congolezen niet weg. Met een gevaarlijk heerschap als Pierre-Emmerick Aubameyang bij de tegenstand is dat op zich al een prestatie.

Zelf slaagden ze er twee keer in om toe te slaan. Tien minuten voor rust opende Aaron Thisbola de score. Die voetbalde op een blauwe maandag overigens nog voor Waasland-Beveren. In de slotminuten nam de ingevallen Fiston Mayele alle twijfels weg: 0-2. Bij Congo bleven William Balikwisha (Standard Luik) en Jonathan Bolingi (onder meer ex-Antwerp) overigens aan de bank gekluisterd.

De 0-2 in Gabon mag best een gouden driepunter genoemd worden, want daardoor zijn de Congolezen in één klap van de laatste naar de eerste plaats gesprongen in de groep. Beide landen tellen zeven punten, eentje meer dan Soedan en twee meer dan Mauretanië. De top-twee stoot door naar de Afrika Cup. Op de slotspeeldag ontvangt Congo Soedan, terwijl Gabon naar Mauretanië trekt.