Nederland verliest na verlengingen ondanks reddende goal Lang in slotfase

Nederland verliest na verlengingen ondanks reddende goal Lang in slotfase

14-06-2023 23:23 Laatste update: 23:29
57

Onze Noorderburen zijn er niet in geslaagd om de finale van de Nations League te bereiken. Oranje dwong op spectaculaire wijze een verlenging af tegen het sterke Kroatië, maar dolf uiteindelijk toch het onderspit: 2-4. Invaller Noa Lang (Club Brugge) speelde een hoofdrol.

In de openingsfase had Kroatië het meeste balbezit, iets dat Oranje ook toestond, maar geen van beide teams zorgde echt voor gevaar. Na achttien minuten was de eerste doelpoging voor Xavi Simons. Zijn schot was een prooi voor doelman Livakovic. Aan de andere kant probeerde Mario Pašalic het met een omhaal, maar daarbij raakte hij Nathan Aké vol in het gezicht. De Champions League-winnaar stond gelukkig snel weer op.

Qua kansen hielden Nederland en Kroatië elkaar in evenwicht. Zo schoot Koopmeiners na een halfuur over, net als Kramaric even eerder. De vermakelijke fase leverde niet veel later het eerste doelpunt op. Een fraaie aanval van Oranje kwam via Wieffer bij Donyell Malen terecht. De rechtsbuiten schoot binnen: 1-0. Oranje leek het gaspedaal in te drukken, maar de Kroaten verweerden zich fel. Luka Modric pakte Xavi Simons aan en Ivan Perisic ging stevig door op Justin Bijlow. Frenkie de Jong reageerde door Brozovic neer te leggen. Het leverde de controleur een gele kaart op.

Oranje hield stand en zocht zodoende met applaus de kleedkamers op. In de tweede helft kwam Kroatië echter scherp voor de dag. Kramaric kreeg na een snelle omschakeling een grote kans, maar hij mikte naast. Nederland had het moeilijk en kreeg na 53 minuten een tik te verwerken. Cody Gakpo hield Modric even vast en de bal ging op de stip. Kramaric benutte het buitenkansje: 1-1.

De Kroaten namen daarna de controle over het duel. Koeman probeerde het tij weer te keren door Wout Weghorst in te brengen voor Xavi Simons. Gakpo zorgde voor een teken van leven, maar hij stuitte op Lovakovic. Na 72 minuten viel De Kuip stil, op de 14.000 aanwezige Kroatische fans na. Pasalic stond tussen Aké, Van Dijk en Geertruida helemaal vrij en kon zomaar afronden: 1-2.

Voor Koeman reden om flink te wisselen. Eerst kwamen Steven Bergwijn en Georginio Wijanldum en vijf minuten voor tijd óók Noa Lang (Club Brugge). De buitenspeler eiste een absolute hoofdrol op. Nederland zette alles op alles en in de allerlaatste seconden kreeg Lang de bal voor de voeten. Hij plaatste de bal fraai in het doel. De vreugde was evenwel van korte duur, want in de verlenging sloeg Petkovic al snel toe. Bijlow had geen antwoord op zijn afstandsschot.

De krachten vloeiden daarna weg bij Nederland en de Kroaten waren meerdere keren dicht bij de beslissing. Het spitsenduo Van Dijk-Weghorst kon het verschil niet meer maken, terwijl Lang in bijzonder kansrijke positie het zijnet trof. Het bleek de laatste kans voor Oranje. Na 115 minuten vloerde invaller Tyrel Malacia zijn opponent met een wilde tackle en mocht Modric een penalty nemen. De Real Madrid-ster maakte aan alle spanning een eind: 2-4.

De ploeg van Koeman slaagt er zodoende niet in om net als in 2019 de finale te bereiken. Zondag wacht nog wel de troostfinale. De andere halve eindstrijd gaat donderdag tussen Spanje en Italië.