De weg naar de groepsfases, mogelijke tegenstanders van Antwerp tot Gent

De weg naar de groepsfases, mogelijke tegenstanders van Antwerp tot Gent

04-06-2023 22:00 Laatste update: 06-06-2023 22:09
9

Het seizoen 2022 – 2023 van de Jupiler Pro League ligt achter ons. Royal Antwerp FC, KRC Genk, Union, Club Brugge en KAA Gent plaatsten zich voor Europees voetbal. Hoe kunnen de vijf Belgische teams de groepsfase van de Champions League, de Europa League en de Conference Leagu halen? VoetbalPrimeur.be praat je bij.

In het kort
01. Antwerp als kampioen naar de Play-Offs van de Champions League
02. KRC Genk als vicekampioen naar de tweede voorronde van de Champions League
03. Union als derde naar de Play-Offs van de Europa League
04. Club Brugge als vierde naar de tweede voorronde van de Conference League
05. KAA Gent als vijfde naar de derde voorronde van de Conference League

Antwerp verplicht tot laatste voorronde van de Champions League
Dit seizoen was Club Brugge als landskampioen nog rechtstreeks geplaatst voor de groepsfase van de Champions League. Antwerp heeft dat geluk niet. The Great Old zal de Play-Offs van het Kampioenenbal nog moeten overleven om zich bij de allergrootste van Europa te mogen gaan meten.

Antwerp kan tegen vier ploegen uitkomen. Het ligt nu al vast dat Young Boys Bern (Zwitserland) een van die tegenstanders is. De andere ploegen zijn nog niet bekend.

Op 7 augustus kent Antwerp zijn tegenstander in de Play-Offs van de Champions League. De matchen gaan door op 22/23 en 29/30 augustus.

Slechts twee potentiële tegenstanders voor Genk
Op de slotspeeldag van de Champions' Play-Offs wipte Genk in de stand nog over Union naar de tweede plaats. De Limburgers mogen zo aantreden in de tweede voorronde van de Champions League. Het treft daarin Servette (Zwitserland) of Panathinaikos (Griekenland).

De loting voor Genk vindt al op 21 juni plaats. Op 25/26 juli en 1/2 augustus moeten de Limburgers de Europese wei in.

Union moet nog afwachten
Antwerp pakte zondag de titel en eerder al de Beker van België. Hierdoor verhuist Union als nummer drie van de stand naar de Play-Offs van de Europa League. Čukarički (Servië), Zorya Luhansk (Oekraïne), Aberdeen (Schotland), LASK (Oostenrijk), Lugano (Zwitserland) en Ajax (Nederland) zijn nu al zeker van die fase. Er komen nog teams bij na de andere voorrondes, 13 in totaal.

Union verdwijnt op 7 augustus in de trommel. De matchen gaan door op 24 en 31 augustus.

Mogelijk verre reizen voor Club Brugge en KAA Gent
De nummers vier en vijf van de Jupiler Pro League van dit seizoen mogen volgend seizoen aan hun Europees avontuur beginnen in de tweede voorronde van de Conference League. Club Brugge en KAA Gent kunnen aan heel wat tegenstanders gekoppeld worden. De volgende teams behoren tot de mogelijkheden: Petrocub Hîncesti (Moldavië), Vojvodina Novi Sad (Servië), Luzern (Zwitserland), Bohemians Praha (Tsjechië), Beitar Jerusalem (Israël), Hammarby (Zweden), Kalmar (Zweden), Zalgiris (Litouwen), Pogon Szczecin (Poleb), Zalaegerszeg (Hongarije), Kecskeméti (Hongarije), Debrecen (Hongarije), Sepsi (Roemenië), Gabala (Azerbeidzjan), Borac (Bos), Sabah (Azerbeidzjan), Ordabasy (Kazachstan), Aktobe (Kazachstan), Celje (Slovenië), Auda (Letland), Differdange (Luxemburg), Torpedo Zhodino (Wit-Rusland). Daar komen nog ploegen uit andere voorrondes bij.

Club Brugge en KAA Gent kennen hun tegenstander op 21 juni. Op 27 juli en 3 augustus moeten Blauw-Zwart en de Buffalo's aan de bak.