VP.be steekt Tedesco handje toe: 26 Rode Duivels om de toekomst mee in te knallen

VP.be steekt Tedesco handje toe: 26 Rode Duivels om de toekomst mee in te knallen

16 maart - 18:00 Laatste update: 17 maart - 08:30
56

De trouwe Belgische voetbalsupporter kijkt al even reikhalzend uit naar deze vrijdag. Dan maakt Domenico Tedesco zijn allereerste selectie bekend als bondscoach van de Rode Duivels. Dat belooft absoluut geen sinecure te worden, gezien de overgangsfase waarin de selectie zich bevindt. VoetbalPrimeur.be steekt dan ook graag een handje toe met onze 26-koppige selectie.

Na het faliekant afgelopen WK in Qatar is de tijd gekomen om aan een nieuwe generatie Duivels te bouwen. Die algemene aanname leeft binnen het Belgische voetbal en wordt volledig onderschreven door onze redactie. Hun eerste opdracht wordt de EK-kwalifcatiematch tegen Zweden, gevolgd door een oefeninterland met Duitsland. Enkele gevestigde namen hebben het Tedesco al wat eenvoudiger gemaakt, althans in het selectieproces. Toby Alderweireld, Eden Hazard en Simon Mignolet kondigden immers hun (internationale) pensioen aan na een indrukwekkende staat van dienst.

Begrijpelijk, al had VP.be er Alderweireld graag nog bij gehad om vorm te geven aan de defensie. Het is overigens de vraag of het bij dat trio 'gepensioneerden' zal blijven. Ook enkele andere oudere krachten zijn inmiddels rijp om de fakkel door te geven. In het geval van Jan Vertonghen zouden we dat nog niet doen, net door die bruuske wissel van de wacht in de achterhoede. Zijn ervaring kan daar nog van onschatbare waarde zijn.

Tot dusver hebben noch Dries Mertens, noch Axel Witsel al laten weten er de brui aan te geven. Niettemin zou er in onze selectie geen plaats meer voor hen zijn. Beide spelers lieten de voorbije jaren al hier en daar van hun pluimen, al mag dat geen smet zijn op hun enorme verwezenlijkingen uit het verleden. Hoedje af voor hun carrière, maar nu is het tijd aan de jeugd!

Wikken en wegen
Voor het overige blijven 21 van de 26 namen uit de WK-selectie behouden, op voorwaarde dat er geen andere Duivels last-minute nog hun pensioen afroepen. In onze ogen moet van hen niemand meer expliciet naar de uitgang begeleid worden. Zij krijgen versterking van enkele veelbelovende talenten met het oog op de nabije toekomst.  

Daarbij vallen onvermijdelijk een heleboel jongens uit de boot, waarmee niet gezegd is dat hun kansen op een oproepingsbrief verkeken zijn. Wel integendeel! Tedesco gaf zelf al aan dat zijn technische staf en hijzelf zo'n 130 spelers in de gaten houden. Logischerwijze kan niet iedereen van hen er meteen bij horen. Een concreet voorbeeld: Arthur Vermeeren. De klasse spat ervan af bij de metronoom van Royal Antwerp FC. Het staat in de sterren geschreven dat ook de Rode Duivels daar ooit van zullen genieten, maar voorlopig acht VP.be het onwijs om hem nu al op te roepen. Te veel te snel, dat is zelden een goed idee.

Laat ons per linie eens een blik werpen op VP's 26-koppige selectie. In het vet staan de jongens aangeduid die er op het WK in Qatar niét bij waren. Soms zijn dat debutanten, maar niet altijd. Daarnaast hebben enkele spelers een asterisk meegekregen. Zij kregen de voorbije weken af te rekenen met blessureleed. Aangezien het voorlopig nog niet helemaal duidelijk is of zij erbij kunnen zijn tegen Zweden en Duitsland, staat er tussen haakjes telkens een mogelijke vervanger aangegeven.

De 26 namen

DoelmannenKoen Casteels, Thibaut Courtois, Maarten Vandevoordt

Nu Mignolet plaats heeft gelaten, is er een vacuum in de schaduw van Courtois dat ingevuld moet worden. Als doelman van de toekomst lijkt Vandevoordt de grootste kanshebber om zijn gouwgenoot op te volgen. Bij KRC Genk staat hij al jaren te boek als toptalent, wat hij de voorbije seizoenen ook bewees in de Jupiler Pro League. Na zijn overstap naar RB Leipzig, die er komt medio 2024, zou Vandevoordt in principe enkel nog beter moeten worden.

Verdedigers: Sebastiaan Bornauw, Timothy Castagne, Zeno Debast, Maxim De Cuyper, Leander Dendoncker, Wout Faes, Thomas Meunier, Arthur Theate, Jan Vertonghen

Bij zijn eerste optreden voor de Rode Duivels was de daver om het lijf geslagen. Dat kan gebeuren en staat geen tweede kans in de weg. Bornauw is nu al even een onbetwiste basispion bij VFL Wolfsburg, toch één van de betere ploegen uit de Bundesliga. Als iemand die adelbrief kan inschatten, is het Tedesco wel. Ook De Cuyper krijgt een stekje in onze selectie. De linkspoot speelt 'slechts' bij KVC Westerlo, maar blinkt daar wel wekelijks uit, vooral in offensief opzicht. Wat in zijn voordeel speelt, is dat zijn profiel de laatste jaren zelden aan boord was bij de Duivels. Een linksvoetige linksachter, het is eens iets anders ...

MiddenveldersKevin De BruyneThorgan Hazard* (Hans Vanaken), Bryan Heynen, Roméo Lavia, Amadou Onana, Alexis Saelemaekers, Youri Tielemans* (Yari Verschaeren)

Drieënhalve 'nieuwe' namen op de middenstrook. De ontluiking van Lavia in de Premier League kan simpelweg niet genegeerd worden. De controleur van Southampton FC heeft alles om een hele grote te worden. Sommige Genkenaars schreeuwen datzelfde al jarenlang over Heynen. Zijn kans is nu eindelijk gekomen. Dit seizoen scheert de Limburger nog hogere toppen dan voordien. De energie van Saelemaekers, die weer vaker minuten krijgt bij AC Milan, past Tedesco ook als gegoten. Tot slot komt Verschaeren weer meer aan de oppervlakte bij RSC Anderlecht, al is de technicus in het meest ideale blessurescenario enkel invaller.

AanvallersMichy Batshuayi, Yannick Carrasco, Charles De Ketelaere, Jérémy Doku* (Mike Trésor), Romelu Lukaku, Loïs Openda, Leandro Trossard

Na het afhaken van Hazard is het tijdperk van jongens als De Ketelaere, Doku en Trossard helemaal aangebroken. Aangezien de vleugelflitser van Stade Rennes recent (alweer) uitviel, is nadenken over een vervanger geen overbodige luxe. Daar komt een derde Genkenaar in beeld: Trésor. Met zijn puntgave traptechniek kan hij de selectie ten allen tijde iets bijbrengen. 

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie