UPDATE: FIFA bevestigt WK met 48 landen, merendeel naar knock-outfase

UPDATE: FIFA bevestigt WK met 48 landen, merendeel naar knock-outfase

14 maart - 13:00 Laatste update: 18:00
15

De FIFA houdt voor het WK 2026 toch vast aan poules met vier landen, zo meldt onder meer The Athletic. Wel worden er vier extra groepen aan het toernooi toegevoegd.

De wereldvoetbalbond dacht aan een geheel nieuwe opzet met poules van slechts drie landen. Mede door de spannende ontknopingen tijdens het WK in Qatar wordt daar nu van afgezien. Desondanks staan er grote veranderingen te wachten voor het WK in de Verenigde Staten, Canada en Mexico. Het wordt een 'marathontoernooi' met 48 deelnemers, zestien meer dan in Qatar.

Daardoor zijn er ook 24 extra wedstrijden. In 39 dagen worden in totaal liefst 104 duels afgewerkt. Het WK in Qatar werd nog in 29 dagen afgewerkt. Wat dit betekent voor de gastlanden is nog niet duidelijk. In het oude format zou de VS zestig wedstrijden organiseren en Canada en Mexico elk tien. 

Een 'marathontoernooi' voor de Rode Duivels. De Rode Duivels hebben nu eind maart twee wedstrijden op het programma staan. Eerst de EK-kwalificatie wedstrijd tegen Zweden op 24 maart en daarna de oefenwedstrijd tegen Duitsland op 28 maart. Dit zijn de eerste twee wedstrijden onder leiding van Domenico Tedesco. 

Update: De FIFA heeft bevestigd dat het WK 2026 uit 48 deelnemers zal bestaan. In de twaalf groepen van vier plaatsen de eerste twee landen zich voor de volgende ronde, alsmede de acht beste nummers drie. Dat betekent dat 32 teams doordringen tot de knock-outfase. In totaal worden er in de Verenigde Staten, Mexico en Canada een recordaantal van 104 wedstrijden gespeeld.

De wereldvoetbalbond maakt nog niet bekend wanneer het WK van start gaat, maar de datum van de finale is al wel bekend. Op zondag 19 juli 2026 wordt de opvolger van Argentinië bekend. De gastlanden zijn al zeker van deelname, de overige 45 landen moeten zich nog zien te plaatsen.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie