UEFA-ranking: elk punt is bonus, geen druk op Anderlecht, Gent en Union

UEFA-ranking: elk punt is bonus, geen druk op Anderlecht, Gent en Union

6 maart - 22:00 Laatste update: 7 maart - 20:56
2

We schrijven begin maart en deze week springen nog steeds vier Belgische vertegenwoordigers in het Europese bad. Die prestatie toont onrechtstreeks al aan dat alles goed verloopt op de UEFA-coëfficiëntenlijst. Het Belgische seizoen mag nu al geslaagd genoemd worden, al is elk extra puntje uiteraard welgekomen, zowel op korte als langere termijn.

Huidige stand van zaken
Het is ooit anders geweest, maar vier Belgische clubs hebben de Europese winter overleefd. Club Brugge deed dat zelfs in de Champions League. Dat verhaal lijkt evenwel geschreven. Na de 0-2 in eigen huis tegen SL Benfica brengt de terugpartij van deze dinsdag hoogstwaarschijnlijk geen miraculeuze ommezwaai teweeg. Dat hoeft ook niet per se om aan de Belgische coëfficiënt bij te dragen. Een gelijkspel of - wie weet - een kleine overwinning zou een nieuwe duit in het zakje betekenen.

Ook RSC Anderlecht, KAA Gent en Union Saint-Gilloise komen straks weer buiten de landsgrenzen in actie. Die eerste twee doen dat in de Conference League, op papier de meest haalbare competitie. Met respectievelijk Villarreal CF en Istbanbul Basaksehir kwamen er echter behoorlijk sterke tegenstanders uit de loting. Union treedt op haar beurt aan in de Europa League. Opnieuw kwam Union Berlin uit de bus. In de poulefase bewezen de Brusselaars alvast dat ze hun voet naast de Duitse naamgenoot kunnen plaatsen.

Zoals gezegd worden bijkomende UEFA-punten altijd met open armen ontvangen, maar van enige coëfficiëntendruk is hoegenaamd geen sprake (meer). Tot op heden zorgden de Belgische afgevaardigden namelijk voor een boerenjaar. Met een gemiddelde van 11,400 punten presteerden enkel de vijf grootste Europese competities straffer. Zelfs de Nederlandse Eredivisie en de Portugese Primeira Liga, die op de vijfjarenranking boven ons land staan, doen het dit seizoen minder goed.

De vijfjarenranglijst
We haalden het al aan: aangezien de Europese tickets verdeeld worden op basis van de prestaties van de voorbije vijf jaar, is die vijfjarenranglijst de belangrijkste om in het oog te houden. Het spreekt voor zich dat één succesvol seizoen daarop niet per se de lente maakt, maar wel een stevige toegevoegde waarde kan zijn. Na twee mindere jaargangen werd het tijd dat de Belgische ploegen nog eens puik voor de dag kwamen in Europa. Dat is ook gebeurd. 

In die mate zelfs dat er weer een mooie marge is genomen met het oog op een rechtstreeks ticket voor de groepsfase van de Champions League. Het is algemeen bekend dat de toekomstige landskampioen voor het eerst in tijden niét meteen tot in de poules van het kampioenenbal geraakt, maar een voorronde zal moeten betwisten. Vanaf de CL 2024-2025 zal dat (gelukkig) opnieuw wél het geval zijn, dat staat eigenlijk nu al vast. De top-tien is namelijk verzekerd van zo'n rechtstreeks kaartje. België staat virtueel stevig achtste.

 

Er vallen bovendien enkele erg positieve aspecten af te leiden uit bovenstaande ranking. Allereerst heeft ons land nu dus nog vier landen actief in Europa, terwijl de eerste drie achtervolgers (Schotland, Oostenrijk en Servië) al uitgeteld zijn op het internationale toneel. Ook van Zwitserland en Oekraïne zal het niet meer komen. Beide landen staan op een verre achterstand en hebben nog slechts één ploeg als vaandeldrager.

Het enige gevaar van achteruit blijkt nog Turkije. Fenerbahçe (EL), Sivasspor (CoL) én ... Istanbul Basaksehir verdedigen de vaderlandse eer nog. Op dat vlak krijgt de tweestrijd tussen Gent en die laatste club een extra pigment. Fenerbahçe ontmoet Sevilla FC, Sivasspor kruist de degens met Fiorentina. Ook zij zullen hun tenen met andere woorden mogen uitkuisen.

Veilig op langere termijn
Nog één belangrijke opmerking: elk jaar vervallen de resultaten van het seizoen van vijf jaar geleden. Vanaf komende zomer wordt dus geen rekening meer gehouden met de jaargang 2018-2019. In het geval van België is dat wat jammer, aangezien er met 7,800 punten een behoorlijke lading wegvalt. De landen die ons achterna zitten, verliezen stuk voor stuk minder punten. Zij zullen dus automatisch wat naderbij sluipen. Net daarom is de huidige succesvolle campagne van Anderlecht, Club Brugge, Gent en Union (en Royal Antwerp FC in de voorrondes) zo waardevol.

Om een lang verhaal kort te maken zullen de clubs uit de Jupiler Pro League het Europese seizoen 2023-2024 induiken als nummer acht op de UEFA-ranglijst. Voorgangers Nederland en Portugal inlopen, dat lijkt geen haalbare missie voor de komende jaren, maar de overigen op achterstand houden wél. Als de vier Belgische overblijvers hier en daar nog wat puntjes kunnen sprokkelen, zal dat de tegenstand enkel nog meer ontmoedigen.

Bron ranglijsten: Bert Kassies