Uitkijken naar speeldag 28: generale repetitie, Limburg davert en VARgrootglas

Uitkijken naar speeldag 28: generale repetitie, Limburg davert en VARgrootglas

03-03-2023 10:00 Laatste update: 20:20
2

Na twee fel bevochten bekertwisten eist de Jupiler Pro League opnieuw haar plekje onder de zon op. Niets te vroeg, want de spanning is te snijden om te weten wie welke Play-Offs zal bevolken én welk drietal aan het einde van de rit zal degraderen. VoetbalPrimeur.be zocht en vond vijf zaken om naar vooruit te blikken op speeldag 28.

Generale repetitie
Een speling van het lot, want welke twee clubs kijken elkaar zondag in de ogen, enkele dagen na hun zoete bekeravonturen? Juist, Royal Antwerp FC en KV Mechelen! Of de wedstrijd echt als generale repetitie kan gelden voor de latere affiche op de Heizel, valt te betwijfelen, aangezien de omstandigheden totaal anders zijn. In principe is Antwerp (zeker thuis) favoriet voor de overwinning, maar de veldslag met Union Saint-Gilloise heeft er fysiek ongetwijfeld hard ingehakt. Malinwa had dan weer 48 uur extra rust. Toch blijft het een mooie gelegenheid om mekaar al eens te besnuffelen, zo'n 55 dagen voor de grote finale.

VARgrootglas
Niemand kon er de voorbije dagen om heen, dus reken maar dat de VAR dit weekend meer dan ooit onder het vergrootglas zal liggen. Handsballen, vermeende rode kaarten of strafschopovertredingen: de mensen in Tubeke staan enkele pittige duels te wachten. De druk van buitenaf, met het Referee Department zelf op kop, zal enorm zijn. Datzelfde geldt voor Tajon Buchanan. De vraag is hoe hij is omgegaan met alle heisa, want de Canadees kreeg net als Kevin Van Damme flink wat kritiek over zich heen. Scott Parker zou hem alvast hebben aangesproken op zijn gedrag. Met gunstige gevolgen?

Geen Brugge(n), maar gaten bouwen
Nu we toch in Brugge zijn: ondanks alle onrust van de afgelopen maanden kan Club begin maart al een ferme stap richting de Champions Play-Off zetten. Vrijdagavond trekt het op bezoek bij KV Oostende, de ploeg met de zwakste resultaten van het moment. In principe zou die uitstap drie punten moeten opleveren. Nadien kan Blauw-Zwart vanuit de luie zetel toezien hoe de concurrentie punten laat liggen, want dat staat nu al vast. Met Standard Luik en KVC Westerlo bekampen de dichtste belagers elkaar op Sclessin. En om het Brugse weekend helemaal geslaagd te maken? Daarbovenop nog een puntendeling in KAA Gent - RSC Anderlecht

Limburg davert
Onder Limburgse voetbaldieren leeft STVV-Genk altijd wel, maar dit jaar lijkt er nog wat meer pigment rond de derby te hangen dan gebruikelijk. Aan de ene kant staan De Kanaries, die na een pijnlijke nul op negen met een nog scherper mes tussen de tanden aan de aftrap zullen verschijnen. Aan de andere kant staan De Smurfen, die in 2023 toch al wat punten hebben laten liggen. Bovendien leed koploper Genk in haar fabelachtige heenronde slechts twee keer puntenverlies: op Club Brugge (speeldag één) en thuis tegen ... STVV.

Karels veerkracht
Als toetje voor speeldag 28 krijgt Union Saint-Gilloise laagvlieger KAS Eupen over de vloer. Op papier is dat een tegenstander die je graag ontvangt, maar in de huidige omstandigheden zal Karel Geraerts toch met meer spanning dan gewoonlijk voor gastheer spelen. Na twee nederlagen in de JPL volgde met de bekeruitschakeling namelijk een nieuwe klap voor Les Unionistes. De term 'dipje' is inmiddels op haar plaats. Op de Bosuil pakte Geraerts het verdedigender aan dan voordien, wat zijn elftal geen goed deed. Dat maakt ongetwijfeld deel uit van zijn leerproces als jonge hoofdcoach. Eveneens een cruciale les uit dat handboek is: zichzelf herpakken.