Courtois en Real raken niet voorbij Atlético, Man City heeft KDB niet nodig

25-02-2023 20:45
1

Real Madrid heeft zaterdag verzuimd om de stadsderby tegen Atlético Madrid te winnen. De Koninklijke, met Thibaut Courtois in de basis, kwam zelfs op achterstand tegen een tiental van Los Rojiblancos, maar pakte nog net een punt dankzij een opvallende doelpuntenmaker. Manchester City beleefde een eenvoudige middag in de Premier League.

Real Madrid - Atlético Madrid 1-1
Real Madrid speelde eerder deze week Liverpool van de mat op Anfield, maar in het eigen Estadio Santiago Bernabéu viel er aanvankelijk een stuk minder te genieten voor de fans. Atlético trok zich terug in de verdedigende stellingen en Real had moeite om tot kansen te komen. Karim Benzema kwam tot een schot, maar zijn poging ging over. Na een uur was de beste kans van de wedstrijd zelfs voor Antoine Griezmann, die plots opdook voor Thibaut Courtois. Op aangeven van Yannick Carrasco schoof de Fransman echter naast.

Real-trainer Carlo Ancelotti besloot daarna in te grijpen en bracht Luka Modric, Eduardo Camavinga en Aurélien Tchouameni. Nog voordat de thuisploeg aan een slotoffensief kon beginnen pakte Ángel Correa een domme rode kaart. De invaller sloeg Antonio Rüdiger op de borst en kon vertrekken. Toch kwam de formatie van Diego Simeone verrassend op voorsprong in de 78e minuut. José María Giménez kopte raak uit een vrije trap van Griezmann.

Het was een streep door de rekening voor Real, dat haast moest maken. Camavinga schoot nog recht op Jan Oblak, maar na 85 minuten was Álvaro Rodriguez trefzeker met het hoofd. Voor de achttienjarige Uruguayaanse invaller was het zijn eerste goal voor de Spaanse grootmacht. Een tweede treffer van de thuisploeg kwam er echter niet meer. Bij de bezoekers bleef Memphis Depay op de bank.

Door het puntenverlies van Real Madrid kan FC Barcelona zondag verder uitlopen. Als de Catalanen winnen van Alméria bedraagt het verschil tien punten.

Bournemouth - Manchester City 1-4
Manchester City liet zich midweeks in slaap sussen door RB Leipzig met een 1-1 gelijkspel tot gevolg in de Champions League, maar zaterdag was de ploeg van Pep Guardiola wel bij de les. Kevin De Bruyne zag hoe zijn ploegmaats het makkelijk hadden tegen Bournemouth. Binnen het kwartier brak Julián Álvarez de ban, maar het voorwerk van Ilkay Gündogan mocht er ook zijn. Na een fraaie stift van de Duitser stuitte Phil Foden nog op doelman Neto en raakte Erling Haaland de lat, maar de rebound was voor Álvarez.

Vervolgens was het de beurt aan Haaland, die alweer voor zijn 26e competitietreffer van het seizoen tekende. De Noor trof doel nadat opnieuw Foden net op tijd werd afgestopt. Ook Nathan Aké vertolkte een goede rol door in aanloop naar het doelpunt Gündogan weg te sturen. City speelde daarna een gewonnen wedstrijd. Foden pikte op slag van rust alsnog zijn goaltje mee door een cadeautje van Philip Billing.

In de tweede helft maakte Chris Mepham al snel een eigen doelpunt, waardoor het alleen maar vervelender werd voor Bournemouth. Pas in de slotfase tekende Jefferson Lerma voor de eretreffer van The Cherries, die blijven steken op plek negentien. Manchester City verkleint de achterstand op koploper Arsenal weer tot twee punten. Overigens kreeg Aké een fraai applaus van de fans van zijn oude club na zijn wissel in de slotfase.

Empoli - Napoli 0-2
Napoli dendert in sneltreinvaart op de Scudetto af. De Serie A-koploper won zaterdag met 0-2 bij Empoli. Al na zeventien minuten was het raak voor de Napolitanen. Ardian Ismajli werkte de bal in eigen doel na een harde voorzet van Piotr Zielinski. Na minder dan een halfuur besliste Victor Osimhen het duel door in de rebound toe te slaan. Voor de 24-jarige Nigeriaanse spits was het zijn achtste competitietreffer op rij en zijn negentiende van het seizoen.

De eerste landstitel sinds 1990 komt alsmaar dichterbij voor Napoli. Nummer twee Internazionale, dat nog wel in actie komt, heeft achttien punten minder.