VP Analyse: Silva van Anderlecht naar PSV, slechts als back-up voor De Jong

VP Analyse: Silva van Anderlecht naar PSV, slechts als back-up voor De Jong

18 januari - 12:30 Laatste update: 18 januari - 12:30
5

Fabio Silva lijkt op weg naar de uitgang bij RSC Anderlecht. PSV zou de Portugees graag naar Nederland halen, maar is dat wel een match in heaven? VoetbalPrimeur.be praat je bij.

Toen Fabio Silva tijdens de afgelopen zomer naar RSC Anderlecht kwam, had hij waarschijnlijk iets anders verwacht van zijn avontuur in Brussel. De voorbije jaren konden de jonge aanvallers Lukas Nmecha en Joshua Zirkzee zich in Brussel via een verhuurperiode in de kijker spelen van Europese clubs. De Duitser kwam bij VfL Wolfsburg terecht, terwijl de Nederlander tegenwoordig op de loonlijst van FC Bologna staat.

De wittebroodsweken van Silva in Anderlecht beloofden veel goeds. Anderlecht kon zich eindelijk nog eens plaatsen voor de groepsfase van een Europees bekertoernooi en ook de start in de Jupiler Pro League was goed. Silva vond zelf vlot de weg naar het doel. In de openingsfase van de competitie won Anderlecht drie van zijn vier matchen. In die overwinning wist de huurling van Wolves telkens te scoren.

Bromance met Esposito
Ook naast het veld amuseerde Silva zich in zijn eerste weken in Brussel. Er was meteen een klik tussen hem en die andere eeuwige belofte, die zich via een verhuurperiode bij Anderlecht in de kijker wilde spelen, Sebastiano Esposito. De bromance was onder meer te volgen op sociale media. Maar terwijl Silva belangrijk werd voor Anderlecht, verging het anders met zijn maatje. Felice Mazzu kreeg Esposito nooit op niveau en toen Robin Veldman tijdelijk overnam, barstte de bom helemaal. Zonder toestemming vloog de huurling van Inter terug naar Italië. Sindsdien komt het maatje van Silva niet meer voor in de plannen van Anderlecht. Ook niet na het overnemen van Brian Riemer.

Na zijn eerste doelpuntrijke weken bij Anderlecht, bleef Silva Anderlecht op sleeptouw nemen. Maar de 20-jarige Portugees kan de club, die in moeilijk vaarwater zit, niet alleen uit de problemen halen. Qua niveau steekt Silva duidelijk boven het niveau van de meeste van zijn medespelers uit. Toch mag de aanvaller amper een match uitspelen. Tegen Club Brugge haalde Riemer de huurling opnieuw naar de kant. Blijkbaar had Silva er genoeg van en ging in de clinch met zijn coach. Riemer nam Silva ondertussen niet op in zijn selectie voor de match tegen Zulte Waregem.

Anderlecht kan been stijf houden
Bij Anderlecht valt er voor Silva dit seizoen nog amper eer meer te behalen. De beker kan niet gewonnen worden en Play-Off 2 halen wordt al een flinke opdracht. Niemand die gelooft dat Anderlecht dit seizoen de Conference League gaat winnen. Voor het Belgische voetbal mag een wonder altijd. Silva wil het zinkend schip verlaten. Als hij zijn zin krijgt, is nog maar de vraag. Anderlecht huurt hem immers voor een heel seizoen. Paars-wit moet dus een geste doen of Wolves moet met een schadevergoeding op de proppen komen.

Aan interesse is er voor Silva ondertussen geen gebrek. In 2020 wisselde hij immers nog Porto in voor Wolves met destijds een prijskaartje van 40 miljoen euro. Bij Anderlecht liet Silva zich de voorbije maanden ook zien. Al ging hij almaar minder scoren. In 32 optredens scoorde de Portugees dit seizoen 11 keer voor Anderlecht. PSV lijkt op dit moment het meest concreet voor de Portugees. De onderhandelingen met Wolves zouden al lopen.

Concurrentie van de aanvoerder bij PSV
PSV hoopte – net zoals Anderlecht – onlangs nog op de komst van Viktor Tsygankov, maar die had geen trek in Eindhoven of Brussel. Van Dinamo Kiev ging het naar het Spaanse Girona CF. Er zijn trouwens nog parallellen tussen Anderlecht en PSV te trekken. Beide clubs zijn momenteel niet meer zo financieel vermogend als pakweg 20 jaar geleden en dat ondanks dat de Nederlanders onlangs Cody Gakpo voor 42 miljoen euro naar Liverpool lieten gaan.

Ook hoopt PSV zoals Anderlecht sportief op wat meer succes. De laatste titel dateert ondertussen alweer van het seizoen 2017/2018. PSV zit wel sportief niet zo diep als Anderlecht. Vorig seizoen won het immers wel nog de landelijke beker, die het dit seizoen ook nog kan winnen. Dit seizoen overleefde het ook de groepsfase van de Europa League. In de Eredivisie liet het de voorbije weken steken vallen. Het kon al drie matchen op rij niet winnen. PSV staat momenteel vierde in de Nederlandse Eerste Klasse. Het heeft een achterstand van vijf punten op leider Feyenoord.

PSV op zoek naar linksbuiten
Na het vertrek van Gakpo richting Liverpool is PSV zoekende. Gakpo was dit seizoen in de Eredivisie goed voor 9 goals en 12 assists. De club lijkt dus meer nood te hebben aan een linksbuiten dan aan een centrumaanvaller. Toch lijkt PSV vol te gaan voor Silva. Het is maar de vraag op welke positie het Silva wil uitspelen. Dit seizoen speelt PSV immers in een 4-3-3-formatie. In de punt vinden we daar Luuk de Jong terug. Na zijn kuitblessure staat De Jong weer vast in de ploeg. Dat is niet verwonderlijk, want hij is ook de aanvoerder van PSV. 

Onze collega Ruben Winkels, de adjunct-hoofdredacteur van VoetbalPrimeur.nl, ziet niet meteen een basisplaats weggelegd voor Silva. "Achter De Jong zijn er nog weinig spitsen over. Afgelopen zomer liet het Vinícius naar Fulham gaan. Simons speelde er enkel in het geval van absolute nood. Dat kan de belangstelling van PSV verklaren, maar ik zie in Fabio Silva niet meer dan een back-up voor De Jong."

Silva als concurrent van aanvoerder De Jong bij PSV.

Ook achter De Jong lijkt er niet meteen een plaats weggelegd voor Silva. Xavi Simons blinkt daar immers dit seizoen uit. Nadat hij de jeugdreeksen van Barcelona en PSG doorliep, laat Simons zien dat hij kan schitteren in de Eredivisie. Hij mocht ook van Louis van Gaal mee naar het WK. PSV weet dat het met Simons een potentiële jackpot in huis heeft. Hem aan de kant zetten, lijkt dus geen slimme zet. Om Silva dus in te passen bij PSV zijn er drie opties. Silva schoolt zich bij tot buitenspeler, PSV gaat van systeem veranderen of aanvoerder De Jong verdwijnt uit de ploeg. Trainer Ruud van Nistelrooij mag de knoop doorhakken. 

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie