Gullit over 'postbode' Frenkie de Jong: 'Heb je niets aan, niet goed dribbelen'

Gullit over 'postbode' Frenkie de Jong: 'Heb je niets aan, niet goed dribbelen'

16-01-2023 17:01
4

Ruud Gullit zag Frenkie de Jong twee gezichten tonen tijdens El Clásico van FC Barcelona tegen Real Madrid. De analist van het Nederlandse Ziggo Sport kraakte tijdens de rust van Spaanse Super Cup-duel enkele kritische noten over de Oranje-spelmaker.

Gullit vond Barça geweldig spelen, maar had halverwege zowel complimenten als kritiek op De Jong. De ex-Ajacied verzuimde tot twee keer toe om de vrijstaande Alejandro Baldé snel aan te spelen aan de linkerkant. "Hij moet gewoon naar de buitenkant spelen en meteen doorlopen. Dan gaat Carvajal naar je toe en krijg je weer ruimte. Maar nee, wat doet hij… hij verstuurt een bal om 'm weer terug te krijgen", stelt de voormalig topvoetballer. "Je ziet gewoon dat hij de bal terug wil hebben. Daar heb je niets aan, er gebeurt niks."

Diezelfde fout maakte De Jong even daarvoor ook al. "Hier doet ie het weer, gaat hij rennen, rennen, lopen, postbodevoetbal. Dan kun je niets", aldus een verbaasde Gullit. "Dat zijn de momenten waarop hij de bal moet krijgen, spelen, het gat in lopen en als die speler naar binnen gaat, ga jij buitenom. Je moet wat doen, je moet 'm niet komen brengen. Dit is niet goed dribbelen, er gebeurt gewoon niets."

Gullit zag kort voor rust een moment hoe het wel moet: de 25-jarige middenvelder kreeg de bal al glijdende bij Gaví, die Robert Lewandowski bediende voor de 2-0. "Hij laat daarna zien hoe goed hij wél kan zijn. Hij speelt hem in één keer door, er staat meteen iemand vrij voor de goal, voorzet... Dat onderscheid moet hij maken. Hij moet de momenten beter uitkiezen."

Na afloop was Gullit zeer enthousiast over het optreden van Barça, dat Real met 3-1 over de knie legde. "Het was geweldig om te zien. Gaví was echt geweldig, hij was bij alle drie de goals aanwezig. Ze hebben een nieuwe Xavi en Iniesta gevonden met Gaví en Pedri."