Antwerp begrijpt 'opleidingsregel' UEFA niet: Dat is absurd

Antwerp begrijpt 'opleidingsregel' UEFA niet: "Dat is absurd"

16-01-2023 09:16
24

Bij Royal Antwerp FC vecht men al even tegen de regels over het aantal opgeleide Belgen die in een wedstrijdselectie moeten zitten. Dat de UEFA die regels de clubs opleggen, begrijpt Sven Jaecques ook niet.

Zo moeten er op het wedstrijdblad acht 'voetbalbelgen' staan, maar Antwerp ziet daar ook grote hiaten in. "Dat is begonnen toen Lior Refaelov hier was", zegt Jaecques bij Sport/Voetbalmagazine. "We huurden hem als Belg. Hij heeft een Belgische identiteitskaart. Daarna hebben we hem definitief overgenomen. En toen was hij plots geen Belg meer", legt de manager van Antwerp uit.

Sindsdien is de regelgeving anders. "Toen zijn de reglementen veranderd en moest je opgeleid zijn in België, drie jaar voor je U21 bent. Dat lijkt allemaal mooi. Dat is eigen jeugd stimuleren. Wij willen niet dat er minder Belgen opgeleid worden, maar het moet wel in het juiste kader gebeuren", geeft Jaecques aan.

Absurde gevallen
Volgens Jaecques kunnen de regels anders en moet er niet enkel naar de opleiding, maar ook de nationaliteit worden gekeken. "Een Afrikaan die op zijn achttiende binnenkomt, is op zijn eenentwintigste Belg. Maar een Belgische doelman zoals Alexandro Craninx, die zijn leven lang in Spanje heeft gewoond, wordt niet als Belg beschouwd", geeft hij aan.

"Toby Alderweireld is een Belg omdat hij rond zijn vijftien, zestien jaar vertrokken is. Maar als dat vroeger was geweest, dan had het gekund dat hij voor de nationale ploeg speelde maar in onze competitie niet als Belg beschouwd werd. Dat is absurd. Wij willen gewoon dat die regels aangepast worden binnen een Europese context", besluit Jaecques.