Meer dan goud: wereldtitel levert Argentinië enorm geldbedrag op

Meer dan goud: wereldtitel levert Argentinië enorm geldbedrag op

19-12-2022 11:53
2

Het sportieve succes staat op de eerste plaats, maar de wereldtitel levert Argentinië ook een flink geldbedrag op. De kersverse wereldkampioen keert huiswaarts met 42 miljoen dollar, omgerekend zo'n 39 miljoen euro.

In aanloop naar het WK in Qatar werd al duidelijk dat de prijzenpot groter is dan ooit. De landen mochten in totaal 424 miljoen euro verdelen. Dat is 38 miljoen euro meer dan bij het WK in 2018 in Rusland. 

Argentinië krijgt logischerwijs de grootste punt van de taart. De Zuid-Amerikanen verdienden dit toernooi 39 miljoen euro. Dat is vier miljoen meer dan Frankrijk in 2018 kreeg als wereldkampioen. Les Bleus legden het dit keer af in de eindstrijd, maar gaan als verliezend finalist niet met lege handen naar huis. De zilveren medaille levert 28,5 miljoen euro op.

Kroatië veroverde zaterdag al het brons en mag daardoor 25,6 miljoen euro bijschrijven. WK-stuntploeg Marokko verloor de troostfinale, maar 23,7 miljoen euro is nog altijd een mooie beloning voor het sterke eindtoernooi van de Leeuwen van de Atlas

VoetbalPrimeur zocht eerder al uit wat het Nederlands elftal overhield aan het WK in Qatar. Het bedrag stokte op 16,1 miljoen door de uitschakeling tegen Argentinië in de kwartfinale. In eerste instantie stromen de miljoenen naar de nationale bonden, maar zij moeten premies betalen aan de spelers. Ook hebben de landen vanzelfsprekend reis- en verblijfskosten.