Spelersbattle: Frankrijk wint WK-finale ruim op papier, Messi versus Mbappé

Spelersbattle: Frankrijk wint WK-finale ruim op papier, Messi versus Mbappé

17-12-2022 10:15

De WK-finale tussen Argentinië en Frankrijk staat eindelijk voor de deur. Het belooft een bloedstollende strijd te worden en dus is het interessant om de twee finalisten met elkaar te vergelijken. Welke ploeg is op papier het sterkst?

Emiliano Martínez versus Hugo Lloris 1-1
De twee keepers zijn allebei bezig aan een sterk toernooi. Martínez wist zich voor Argentinië al te onderscheiden met geweldige saves. Daarnaast stuurde hij Nederland naar huis door twee strafschoppen te keren in de penaltyserie. Hugo Lloris laat dit WK juist zien dat hij op 35-jarige leeftijd nog zeker niet aan het afbouwen is. De Fransman verrichtte al een aantal cruciale reddingen voor Frankrijk.

Lloris doet het statistisch gezien zelfs wat beter dan Martínez op het WK. De Argentijn is echter bepalender geweest voor zijn land. Daardoor eindigt dit duel in een remise.

Nahuel Molina versus Jules Koundé 1-2
Hoewel Molina de openingstreffer maakte in de ontmoeting met Oranje, blinkt de rechtsachter van Argentinië eigenlijk nergens écht in uit. Daardoor moet hij zijn meerdere erkennen in Koundé. De verdediger van FC Barcelona heeft Benjamin Pavard uit de basis gespeeld bij de Fransen. Koundé kan defensief veel brengen in het elftal, dat graag speelt vanuit de organisatie.

Cristian Romero versus Raphaël Varane 1-3
Romero begon verrassend matig aan het WK, maar inmiddels heeft de stopper van Tottenham Hotspur zich herpakt. Hij speelde goed tegen Nederland en Kroatië, waardoor hij Lisandro Martínez op de bank houdt. Bij de Fransen staat de verdediging ook goed en dat komt grotendeels door Varane. Hij is de man die voor de vastigheid zorgt in de defensie van de regerend wereldkampioen.

Varane sleept zodoende het derde punt binnen voor Frankrijk. Romero past goed in het Argentijnse elftal, maar hij heeft nog niet het niveau van zijn tegenstander aan kunnen tikken in Qatar.

Nicolás Otamendi versus Dayot Upamecano 2-3
Upamecano moest de halve finale nog laten schieten vanwege ziekte, maar het lijkt erop dat hij tegen Argentinië wel kan spelen. De stopper van Bayern München is bezig aan een sterk WK, al verving Ibrahima Konaté hem tegen Marokko ook goed. Bij de Argentijnen is Otamendi bezig aan zijn tweede jeugd. De routinier schroomt letterlijk geen enkel duel. Otamendi gaat altijd voorop in de strijd, terwijl hij met zijn mentaliteit symbool staat voor deze Argentijnse lichting.

Normaal gesproken is Upamecano een betere verdediger dan Otamendi, maar door zijn geweldige WK-vorm trekt de Zuid-Amerikaan hier aan het langste eind. De twee ontlopen elkaar desondanks weinig.

Marcos Acuña versus Theo Hernández 2-4
De linksback van de Argentijnen keert in de finale weer terug van een schorsing, waardoor hij meegenomen wordt in deze battle. Acuña is een redelijk complete speler, die door velen wordt onderschat. Hij moet alleen wel opboksen tegen misschien wel de beste linksback van dit WK. Hernández geeft Frankrijk de aanvallende impulsen die het hard nodig heeft, terwijl hij verdedigend zijn mannetje staat.

Dit is een strijd tussen twee complete linksbacks, maar Hernández is completer dan Acuña. Laatstgenoemde lijkt ook het best tot zijn recht te komen in een systeem met vijf verdedigers.

Leandro Paredes versus Aurélien Tchouaméni 2-5
De twee middenvelders zijn totaal verschillende types, maar spelen allebei in een controlerende rol bij hun land. Paredes is samen met Otamendi de grootste sloper van Argentinië. De speler van Juventus speelt over het algemeen erg agressief en heeft af en toe ook last van kortsluiting, zoals tegen Oranje. Paredes gaat echter ook altijd voorop in de strijd en hij weet als geen ander hoe hij tegenstanders uit de tent moet lokken. Dat kan in een finale goed van pas komen. Tchouaméni is aan de andere kant juist een heel sierlijke maar ook sterke speler, die het middenveld van Frankrijk van voetballende kwaliteiten voorziet.

Dat Tchouaméni een betere voetballer is dan Paredes staat buiten kijf. Aan de andere kant komen de kwaliteiten van laatstgenoemde enorm goed tot zijn recht in een beladen finale. Toch wint Tchouaméni dit nipt en dat komt doordat Paredes zichzelf niet altijd in de hand heeft. Anders was dit duel in een gelijkspel geëindigd.

Enzo Fernández versus Adrien Rabiot 3-5
Achter de naam van Rabiot staat door een verkoudheid nog een klein vraagteken, maar hij lijkt de finale gewoon te gaan halen. De Franse middenvelder heeft het recent zwaar gehad bij Juventus, maar op het WK stijgt hij boven zichzelf uit. Dat geldt echter ook voor Fernández, die gerust als één van de revelaties van dit toernooi bestempeld mag worden.

De speler van Benfica blinkt namelijk uit met zijn voetballende vermogen. Rabiot kan daar op papier niet tegenop, ook niet met de goede vorm waarin hij nu verkeert. Daardoor scoort Fernández hier een broodnodig punt voor Argentinië.

Alexis Mac Allister versus Antoine Griezmann 3-6
Mac Allister was voorafgaand aan het WK geen basisspeler bij de Argentijnen, maar de middenvelder van Brighton & Hove Albion heeft in Qatar bewezen dat hij een complete middenvelder is. Dat geldt echter ook voor Griezmann. In de aanval, verdediging en op het middenveld: de linkspoot duikt overal op bij Frankrijk op dit WK. Door het totaal nieuwe gezicht dat hij heeft laten zien, gaat Griezmann er hier met de overwinning vandoor.

Rodrigo De Paul versus Ousmane Dembélé 4-7
Dit is de meest oneerlijke vergelijking van deze spelersbattle. De Paul en Dembélé speelden in hun laatste duel allebei aan de rechterkant, maar zijn natuurlijk twee compleet verschillende spelers. De Paul staat bekend als de bewaker van Messi en combineert zijn fysieke en voetballende kwaliteiten op een interessante manier. Aan de andere kant moet Dembélé met zijn snelheid en dribbels voor verrassing zorgen in het spel van Frankrijk.

Zoals gezegd zijn deze twee spelers eigenlijk niet met elkaar te vergelijken. Daarom geven we hier een punt aan zowel Argentinië als Frankrijk. De Paul heeft in onze ogen meer waarde dan Dembélé voor zijn land, maar de middenvelder presteert niet echt constant op dit WK.

Julián Álvarez versus Olivier Giroud 4-8
Allebei spelen ze een sterk WK en allebei hebben ze al vier goals op hun naam in Qatar. Álvarez heeft Lautaro Martínez uit de basis gespeeld bij Argentinië, terwijl door Giroud niemand meer aan Karim Benzema denkt. De twee spitsen ontlopen elkaar dus bar weinig, maar Giroud is op één belangrijk punt in het voordeel: ervaring. Hij is 36 en maakte de vorige WK-winst van Frankrijk al mee, terwijl Álvarez zich voor het eerst laat zien op dit toneel. Giroud is hier dus de winnaar.

Lionel Messi versus Kylian Mbappé 5-8
We hebben het beste voor het laatst bewaard: iedereen kijkt ernaar uit om deze twee supersterren in actie te zien in de finale. Zowel Messi als Mbappé zijn bezig aan een geweldig toernooi. De teamgenoten van Paris Saint-Germain blinken uit met hun fraaie dribbels en demarrages, om dan nog maar te zwijgen over al hun goals en assists.

Het zit allemaal heel dicht op elkaar, maar Messi wint deze battle van Mbappé heel nipt. De captain verkeert in de vorm van zijn leven en heeft ook in Qatar dingen laten zien waar geen enkele andere speler toe in staat is. Ook op basis van statistieken heeft Messi een streepje voor op Mbappé. Al zal het niemand verbazen dat straks ook Mbappé de finale kan beslissen. 

Conclusie
Frankrijk oogt op papier sterker dan Argentinië. Vooral in defensief opzicht lijkt de regerend wereldkampioen meer kwaliteit te hebben, maar dat hoeft zeker niets te zeggen over de uitkomst van de finale. Argentinië vormt namelijk een enorm sterk collectief, dat moeilijk is om te verslaan. Veel zal ook afhankelijk zijn van Messi en Mbappé. Beide heren staan op vijf treffers in Qatar. Wordt die met zes goals straks ook wereldkampioen? 

Wat is volgens jou het ideale gecombineerde elftal? Laat het weten in de comments.