Gent in vieze papieren? Blijft verlies, dan onvermijdelijk nieuw kapitaal nodig

Gent in vieze papieren? "Blijft verlies, dan onvermijdelijk nieuw kapitaal nodig"

07-12-2022 14:42
4

Het was toch even schrikken voor al wie KAA Gent een warm hart toedraagt. De club heeft het boekjaar 2021-2022 afgesloten met een verlies van zes miljoen euro. Het is nu al het derde jaar op rij dat de boekhouding in het rood wordt aangevuld. Toch hoeft dat geen doemscenario in te luiden, legt sporteconoom Thomas Peeters uit.

"De cijfers van AA Gent zijn vooralsnog niet problematisch", neemt Peeters meteen een groot stuk van de onrust weg in Het Laatste Nieuws. Nochtans waren er enkele onheilspellende tekenen aan het licht gekomen. Hoewel Gent méér opbrengsten verzamelde dan in het seizoen ervoor (onder meer dankzij de lucratieve verkoop van Roman Yaremchuk en het Europese parcours), helde de balans negatief over, omdat de kosten nóg nadrukkelijker de hoogte in gingen.

Peeters probeert een verklaring te zoeken. "Wellicht had AA Gent gebudgetteerd op een Play-Off 1-plek, terwijl dat niet gelukt is", luidt zijn eerste argument. Gent viel vorig seizoen net buiten de boot. "Dat maakt een wezenlijk verschil. Een sportief boerenjaar - in de competitie én liefst ook in Europa - is al eens nódig om de mindere jaren op te vangen. Na drie jaar verlies doet AA Gent er goed aan om dit seizoen weer met winst af te sluiten."

Geen drama dus, al hoeven er in de nabije toekomst ook niet onmiddellijk mirakels verwacht te worden. Meer dan waarschijnlijk kleurt de volgende jaarrekening van De Buffalo's opnieuw rood. Een flinke klepper als uitgaande transfer zit er immers niet aan te komen. Vroeg of laat zal Gent toch nog eens moeten cashen. "Blijft AA Gent verlies maken, dan zal er onvermijdelijk nieuw kapitaal in de club moeten gepompt worden", besluit Peeters met een waarschuwing.