Duivels zkn. bondscoach: brede waaier aan kandidaten om Martinez op te volgen

Duivels zkn. bondscoach: brede waaier aan kandidaten om Martinez op te volgen

02-12-2022 08:30 Laatste update: 02-12-2022 08:30
54

Na zesenhalf jaar slaan de Rode Duivels een bladzijde. Met het ontgoochelende WK in Qatar is er een einde gekomen aan de heerschappij van Roberto Martinez, die meteen na de ontoereikende 0-0 tegen Kroatië zijn afscheid heeft aangekondigd. Aangezien er in maart al (belangrijke) kwalificatiematchen voor het EK 2024 wachten, schiet de Belgische voetbalbond best snel in actie. VoetbalPrimeur.be helpt een handje met een lijstje aan kandidaat-opvolgers!

BELGISCHE OPTIES

Philippe Clement
Sinds 2016 valt onze nationale ploeg onder Spaans bewind, misschien is het terug tijd voor een Belgische machtsgreep. Bij de huidige lichting Belgische trainers een geschikte kandidaat vinden, is echter een lastige klus. Dat ligt niet aan de kwaliteit, want die is ontegensprekelijk aanwezig, maar steeds botst er wel iets. Neem nu Clement, die je gerust de kroonprins van het vaderlandse gilde kan noemen. Na succesvolle jaren bij KRC Genk, Club Brugge en nu ook AS Monaco spreken zijn kwaliteiten voor zich, maar naar trainersnormen is hij met zijn 48 lentes nog een vrij jong veulen. De gedrevenheid spat er nog van af bij Clement. Die kan je minder kwijt in de rol van bondscoach.

Pluspunt: veelbelovend en prijzenpakker
Minpunt: vroeg in zijn carrière

Vincent Kompany
Nog bijzonder groen achter de oren op trainersvlak, maar de naam van Kompany zal zeker al door vele hoofden geflitst zijn. Als vaandeldrager van zijn generatie zou zijn naam alleen al veel mensen overstag doen gaan. Het charisma, de uitstraling en zijn drietaligheid zitten alvast snor. En de tijd dat bondscoaches oud en belegen hoorden te zijn, ligt al even achter ons. Het zou wel een fikse verschuiving van zijn loopbaanopbouw zijn, van de anoniemere Championship weer volop in de schijnwerpers. Bij RSC Anderlecht bleek dat bijzonder veeleisend ...

Pluspunt: breed gedragen en erg charismatisch
Minpunt: nog weinig ervaring

Michel Preud’homme
Jarenlang dé gedroomde bondscoach, maar telkens zat er wel een kink in de kabel. Inmiddels staat de oud-wereldkeeper een tweetal jaar aan de kant, maar terugkeren uit pensioen is sneller gebeurd dan je zou denken. Preud'homme leek uitgeblust bij zijn afscheid, maar na zo'n lange sabbatical kan hij zich misschien wel opladen voor een allerlaatste uitdaging. In ieder geval heeft hij in verschillende landen bewezen hoge toppen te kunnen scheren. 

Pluspunt: zet resultaten neer en is gepokt en gemazeld
Minpunt: al even in pensioen-modus

Hein Vanhaezebrouck
De Gentse goeroe dan maar? Qua carrièrepad lijkt Vanhaezebrouck wél rijp voor de functie, na zo’n vijftien jaar op het hoogste niveau. Tactisch kent Vanhaezebrouck zijn gelijke niet, maar de controverse rond zijn persoon is nooit ver weg. Naar eigen zeggen is dat ook de reden waarom de bond hem zelfs geen voorstel zou doen. Gezien de vele opstootjes van de voorbije jaren staat het daarnaast in de sterren geschreven dat een gedeelte van de fans zich niet met hem zal verzoenen. En nog meer heibel rond de Duivels, dat kunnen ze even missen als kiespijn.

Pluspunt: tactisch sterk en veel charisma
Minpunt: zwart-wit figuur met een flinke schare tegenstanders

Wouter Vrancken
Geen Belgische trainer die momenteel aan een steilere opmars bezig is dan Vrancken. Na titels in álle (!) lagere reeksen en succesvolle jaren bij KV Mechelen bewijst de gewezen middenvelder dat hij zijn visie ook aan de top kan overzetten op een groep. En hoe! Met KRC Genk draaide hij een vooroorlogse heenronde, met een 46 op 51. Daar schuilt meteen ook de grootste kanttekening: Vrancken zal zijn Limburgse prachtverhaal deze winter he-le-maal niet willen opgeven voor een avontuur als bondscoach.

Pluspunt: coming-man
Minpunt: te vroeg in zijn carrière

INTERNE OPTIES

Thierry Henry
Enkele Belgische vedetten zijn de revue gepasseerd, maar als de KBVB het binnenshuis gaat zoeken, kan een Franse legende het stokje van Martinez overnemen. Aan zijn zijde heeft Henry de voorbije jaren een karrenvracht aan ervaring opgebouwd. Vanuit de spelersgroep kwamen bovendien enkel positieve geluiden naar buiten over zijn invloed op de groep. Als hoofdcoach bij AS Monaco en over de plas lukte het niet helemaal, maar wie weet, als bondscoach?

Pluspunt: kent de spelersgroep goed en heeft internationale uitstraling
Minpunt: nog geen successen als T1

Thomas Vermaelen
Nog maar redelijk recent in dienst getreden als assistent, maar het staat in de sterren geschreven dat hij op een dag zijn eigen lot in handen neemt. Of dat begin 2023 al het geval zal zijn, is echter zeer de vraag. Vermaelen heeft nog geen enkele ervaring opgebouwd als (hoofd)trainer en bovendien lijkt adjudant Henry een trapje hoger te staan in de pikorde. In de schaduw van de volgende keuzeheer verder de kneepjes van het vak leren, dat zou wel eens het uitgelezen plan kunnen zijn.

Pluspunt: als speler bij de allergrootste clubs met de ogen kunnen stelen
Minpunt: eigenlijk nog geen trainerservaring

BUITENLANDSE OPTIES

Peter Bosz
Een Nederlander aan het Belgische roer, van alle buitenlandse pistes is dat één van de meer waarschijnlijke. De contractloze Bosz zou zomaar een geweldige kandidaat kunnen zijn. Bij Ajax charmeerde de minzame man met wervelend voetbal, waarna hij bij Bayer Leverkusen en Olympique Lyon ook leerde om wekelijks te knokken voor elk punt. Bij een nationale selectie is het natuurlijk anders werken.

Pluspuntknap cv, zowel het Nederlands als het Frans machtig
Minpunt
nog nooit aan de slag als bondscoach 

Ivan Leko
Noem hem gerust een halve Belg, vanwege de nalatenschap die hij in ons land heeft opgebouwd. Bij Club Brugge rolde Leko mee de rode loper uit naar de huidige hegemonie van de regerende landskampioen. Ook in dienst van Royal Antwerp FC zag het er veelbelovend uit, tot hij verrassend voor de Chinese vlucht vooruit koos. Daar vertoeft de Belgo-Kroaat tot op heden nog steeds. Na twee jaar is het tijd om andere lucht op te snuiven. Belgische lucht?

Pluspunt: aantrekkelijk voetbal, bekend met België en echte winnaar
Minpunt
: onvoorspelbaar in zijn keuzes 

Joachim Löw
Niet meer dan een pure hypothese, maar één naam hebben we bewust en onbewust tot het laatste opgespaard. Wat als ons land eens een lijntje uitwerpt naar Joachim Löw? Ook de Duitser zit al even zonder werk, na zijn ietwat treurig afscheid bij Die Mannschaft. Daarmee had Löw in vijftien jaar tijd wel de voetbalhemel bestormd. Zowat alle parameters staan gunstig: tonnen ervaring als bondscoach, liefhebber van gedurfd en aanvallend spel, een palmares om van achterover te vallen en afkomstig uit een buurland.

Pluspunt: bijzonder veel bondscoach-métier
Minpunt
haalt z'n neus misschien op voor België

Tot slot is de buitenlandse vijver uiteraard bijzonder groot om uit te vissen. Er zit nog een half leger aan vermaarde toptrainers thuis in de zetel te wachten op een nieuwe uitdaging. De knettergekke Marcelo Bielsa zou een experiment op zich zijn, Mauricio Pochettino kan je omschrijven als de meer gelauwerde versie van Martinez en Paulo Sousa heeft zijn strepen verdiend in verscheidene topcompetities. Of zulke namen haalbaar zijn, kan echter enkel (de financiële kas van) de bond bepalen ...

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie