Vijf lessen uit speeldag 16: Lachen vanuit de luie zetel versus bittere tranen

Vijf lessen uit speeldag 16: Lachen vanuit de luie zetel versus bittere tranen

07-11-2022 11:45 Laatste update: 14:50

Het is bijna zover: nog één speeldag in de Jupiler Pro League te gaan en dan verschuift de blik razendsnel naar het Midden-Oosten. Afgelopen weekend stond dan weer in het teken van enkele uitschuivers van topploegen. VoetbalPrimeur.be stelt vijf lessen op om te onthouden uit speeldag 16.

De titeltroefkaart?
Het voetbal van KRC Genk is nu al maanden om duimen en vingers van af te likken, maar het valt te verwachten dat er vroeg of laat een terugval vormt. In die moeillijke momenten is het van levensbelang om op een scorende spits te kunnen rekenen. Op dat vlak lijkt het wel snor te zitten. Paul Onuachu toonde met zijn vierklapper (!) dat hij weer zijn topniveau bereikt heeft. Erg straf: plots is de Nigeriaan weer op weg naar de topschutterstitel, terwijl hij pas op 1 oktober zijn eerste seizoenstreffer nette. Jammer voor wie had gehoopt dat Genk niet nog sterker zou worden …

Lachen vanuit de luie zetel
Wat moet het een heerlijk gevoel zijn: vrijdagavond zelf eenvoudig winnen om vervolgens werkelijk elke titelconcurrent punten te zien verspelen. Royal Antwerp FC, Club Brugge, Union Saint-Gilloise en zelfs Standard Luik slaagden er stuk voor stuk niet in om een driepunter te veroveren. Met de lange WK-pauze in zicht heeft Genk al een welgekomen straatlengte voorsprong op de concurrentie. Herbronnen dringt zich op bij enkele achtervolgers. Aan Wouter Vrancken om zijn elftal met evenveel scherpte en spelplezier uit de break te helpen.

Daar is het hooliganisme weer …
Midweeks klopte Lorin Parys zich nog trots op de borst dankzij de uitstekende Europese prestaties van de Belgische clubs, maar zondagmiddag kon de baas van de Pro League zich eerder voor het hoofd slaan. De harde kern van KAA Gent maakte het bijzonder bont in de Slag om Vlaanderen. Van een misselijkmakend spandoek over vuurwerk tot een confrontatie met de politie: zulke taferelen horen nérgens thuis, dus ook niet in en rond een voetbalstadion. Het zoveelste incident in binnen- en buitenland dat duidelijk maakt dat het hooliganisme terug is van nooit echt weggeweest. Strengere maatregelen dringen zich op!

Comeback #37
In schril contrast met de Gentse onlusten staat de immer positieve sfeer in het Dudenpark. En ja, ook de Union-supporters durven bij een 0-1-achterstand tegen KVC Westerlo wel eens zuchten of op de vingers fluiten, maar zou het toeval zijn dat in dat bad van optimisme zo vaak een comeback plaatsvindt? Ook nu weer vonden Les Unionistes de mentale kracht om in de blessuretijd een hardbevochten punt uit de brand te slepen. Onwaarschijnlijk knap, al mag Westerlo zich wel even in de haren krabben vanwege het hoge aantal slecht uitgespeelde tegenaanvallen.

De tranen van D’Haene
Rijmen geeft vaak een vrolijk effect, maar zondagavond in Oostende viel daar niets van te merken. Na de 3-1-nederlaag van KV Kortrijk bij de gouwgenoot gingen de meegereisde supporters fel tekeer tegen de eigen manschappen. Het werd clubman bij uitstek Kristof D’Haene even te veel. De linksachter ging verhaal halen bij de spionkop, haalde enkele krachttermen boven en barstte vervolgens in tranen uit. Of hoe voetbal spijkerhard kan zijn, niet in het minst voor jongens met het hart op de juiste plek.