Portugal komt terug van 0-2, maar Nederlandse vrouwen pakken toch winst

13-07-2022 22:55

Het Nederlands elftal heeft de eerste overwinning op het EK te pakken. Na de 1-1 tegen Zweden volgde een magere 3-2 zege op Portugal. Gemakkelijk was het zeker niet. Morgen nemen de Red Flames het op tegen topfavoriet Frankrijk.

Het ging de afgelopen dagen over hoofd- en bijzaken bij de Nederlandse vrouwen. Jackie Groenen en Vivianne Miedema testten positief op corona, aanvoerder Sari van Veenendaal haakte geblesseerd af en er ontstond lichte ophef over een interview dat Jill Roord aan de Volkskrant had gegeven. Daardoor stond de druk er vol op.

In de beginfase van de wedstrijd kwam Oranje goed weg. Omdat het achterin niet goed stond kreeg Portugal al snel een grote kans en scoorde het zelfs, ware het niet dat de 0-1 werd afgekeurd. Aan de andere kant was het wel raak. Damaris Egurrola, die voor het eerst een basisplaats had onder bondscoach Mark Parsons, kopte raak uit een corner van Sherida Spitse.

Oranje had de smaak te pakken en kwam daarna via Stefanie van der Gragt ook op 2-0. Nederland werd gewaarschuwd voor de winnaarsmentaliteit van Portugal, dat ongeacht de tussenstand nooit opgeeft. Dat bleek wel na de 2-1. Het kreeg een strafschop na een overtreding van Dominique Janssen en nadat de arbitrage vijf minuten nodig had om te beoordelen of het echt zo was, ging de bal op de stip.

Omdat Nederland niet scherp uit de kleedkamer kwam, viel ook de 2-2 achter Daphne van Domselaar, de vervanger van Van Veenendaal. Echt doordrukken kon Portugal niet, maar het knokte met alles wat het had voor een punt. Nederland greep al snel het initiatief weer en kwam na een uur spelen opnieuw op voorsprong. De doelpuntenmaker was Danielle van de Donk, die Oranje schitterend op voorsprong schoot.

De beslissing viel niet en dus bleef het tot de 95e minuut spannend, maar Oranje sleept de zege uit het vuur en heeft plaatsing voor de volgende ronde van het EK volledig in eigen hand. Aanstaande zondag is Zwitserland de tegenstander.