Anderlecht richt pijlen op Esposito: wonderkind met nood aan stabiele lucht

Anderlecht richt pijlen op Esposito: wonderkind met nood aan stabiele lucht

22 juni - 12:40 Laatste update: 22 juni - 12:40
20

RSC Anderlecht haalde deze week twee nieuwe krachten in huis. Het is de bedoeling dat na Ishaq Abdulrazak en Nilson Angulo ook Sebastiano Esposito naar het Lotto Park komt. Wat moet je weten over de Italiaanse aanvaller? VoetbalPrimeur.be praat je bij.

Wonderkind
Wie zot is van Football Manager, leerde Esposito al een tijdje kennen. In FM20 was hij immers een zogeheten 'wonderkind'. Dat ze bij Sports Interactive de Italiaan die stempel gaven, is niet zo verbazend. In de jeugd kroonde hij zich tot Italiaans landskampioen bij de U17 en op zestienjarige leeftijd debuteerde Esposito al in de hoofdmacht van Inter.

Bij de Nerazzurri mocht hij in 2019 proeven van het grote werk in het Europa League-duel tegen Eintracht Frankfurt. Zo werd hij de jongste debutant in Europa van Inter. Leuk om te weten: ook de laatste Italiaanse aanvaller van Anderlecht, Stefano Okako, was ooit een 'wonderkind' in FM.

Het kleine broertje van Lukaku
In zijn eerste seizoen bij de A-kern bleef het bij die ene match tegen de Duitsers. Het seizoen nadien (2019-2020) kreeg Esposito wat speelgelegenheid. Zo kreeg hij zeven keer een kans(je) in de Serie A en was er ook zijn Champions League-debuut. Voor niemand minder dan Romelu Lukaku kwam Esposito in de ploeg. De spits was toen nog altijd zo groen achter zijn oren dat hij tweede jongste debutant van Inter in het Kampioenenbal werd. Enkel Giuseppe Bergomi was nog jonger.

Esposito was maar wat blij dat hij als jonge gast kon leren van Lukaku. “Hij is mijn grote broer. Hij is een fantastisch persoon, die altijd bereid is om mij te helpen”, liet Esposito optekenen over Big Rom. De twee hebben nu nog altijd contact met elkaar.

Astori Award
Dat Esposito zo weg is van Lukaku, komt mede door wat er gebeurde op 21 december 2019. Bij een 2-0-voorsprong tegen Genoa kreeg Inter een strafschop. Normaal zou Lukaku de bal kunnen opeisen, maar de Rode Duivel gaf het leer af aan Esposito. Die kon zo op zeventienjarige leeftijd zijn eerste doelpunt in de Serie A-maken.

"Een grote voetballer met een nog grotere persoonlijkheid", zei trainer Antonio Conté na de match. Ook de Federazione Italiana Giuoco Calcio (FIGC) oftewel de Italiaanse voetbalfederatie vond het een prachtige gebaar en schonk onze landgenoot de Astori Award, een Fair-Play-prijs genoemd naar Davide Astori, de Fiorentina-speler die al op 31-jarige leeftijd overleed.

De leenperiodes met promotie
Hoewel de eerste minuten van Esposito bij Inter hoopvol waren – er was de nominatie voor de Golden Boy-award -, gebeurde met hem wat er haast gebeurt met alle jonge talenten in Italië. Ze beginnen aan een reeks van uitleenbeurten. In het seizoen 2020–2021 mocht Esposito eerst een paar maanden ervaring gaan opdoen in de Serie B bij SPAL, waar zijn broer Salvatore Esposito actief is.

Daarna bij reeksgenoot Venezia. Met de Arancioneroverdi dwong de aanvaller promotie af. Een kleine kanttekening: in de reguliere competitie kreeg hij nog de nodige speelminuten, maar in de vier Play-Off-wedstrijden bleef de speeltijd beperkt tot in totaal zeven minuten. Een korte invalbeurt tegen Cittadella in de heenwedstrijd van de finale.

Doorbreken in Zwitserland
Met Venezia mocht Esposito afgelopen seizoen niet proeven van de Serie A. Inter stuurde haar talent immers naar FC Basel. In Zwitserland had de Italiaan meteen een basisplaats te pakken, maar midden september van vorig jaar sukkelde hij van de ene in de andere blessure. Het begon met een gescheurde spiervezel, die hem drie weken aan de kant hield. Daarna was er een verstuikt spronggewricht en vervolgens een spierblessure.

Zo miste de spits maar liefst acht competitieduels in drie maanden tijd. Daarna moest hij nog eens twee matchen toekijken. Ditmaal na een rode kaart tegen Grasshoppers. Vanaf februari ging het eindelijk de goede kant op met Esposito in Zwitserland. Hij kreeg de nodige speelminuten. Meestal niet als centrumspits, maar als aanvallende middenvelder of linksbuiten.

Tik-tak
Het is eigenlijk oneerlijk om volgende conclusie te trekken over een negentienjarige snaak, maar toch tikt de tijd stilaan in het nadeel van Esposito. Dat komt natuurlijk vooral omdat hij op zijn zestien al zijn debuut mocht vieren. Drie jaar later heeft het raspaardje zijn uitgebreide talent nog onvoldoende kunnen laten bewonderen, mede door enkele vervelende blessure-onderbrekingen in Basel. Stabiliteit dringt zich dan ook op. In het Lotto Park, bijvoorbeeld? Anderlecht heeft in ieder geval al bewezen dat het huurspelers naar een hoger niveau kan stuwen, denk maar aan Christian Kouamé of Joshua Zirkzee.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Plaats een reactie