Vitesse plaatst zich dankzij dubbelslag Openda (Club Brugge) voor play-offs

Vitesse plaatst zich dankzij dubbelslag Openda (Club Brugge) voor play-offs

01-05-2022 16:36 Laatste update: 16:48
4

Het zat er al maandenlang aan te komen, maar het is na zondagmiddag definitief: Vitesse gaat na speelronde 34 play-offs om Europees voetbal spelen. De Arnhemmers wonnen dankzij Loïs Openda (Club Brugge) met 1-2 bij Go Ahead Eagles, dat juist heeft nagelaten om goede zaken te doen voor de play-offs.

Go Ahead kreeg in de eigen Adelaarshorst de eerste opgelegde kans, maar Isac Lidberg sprong daar tamelijk onzorgvuldig mee om. Openda trof namens Vitesse de paal, maar de volgende mogelijkheid voor de gasten leverde wel een treffer op: Toni Domgjoni verzorgde de splijtende pass en Openda verraste doelman Andries Noppert, door de bal ineens uit de lucht te nemen.

De thuisploeg gaf de moed niet op en trok na een half uur spelen de stand gelijk. Lidberg had veel kansen nodig, maar had wél succes nadat hij even aan de aandacht van Tomás Hájek ontsnapte: 1-1. In de tweede helft was het Vitesse dat weer de overhand had. Noppert redde nog knap op een kopbal van Adrian Grbic, maar Openda kopte even later wel raak, na een afgemeten voorzet van Riechedly Bazoer: 1-2.

De 38-jarige stormram Jacob Mulenga kwam binnen de lijnen en Go Ahead zette aan voor een slotoffensief. Dat leverde nog een gevaarlijke schuiver van Ogechika Heil, een spectaculaire omhaal van Mulenga op én een poging van doelman Noppert op, maar doelpunten vielen er niet meer in Deventer.

Vitesse komt op 47 punten, wisselt weer stuivertje met FC Utrecht en is honderd procent zeker van de play-offs. Go Ahead heeft de mogelijkheid laten liggen om over FC Groningen heen te springen en blijft in punten gelijk staan met de nummer acht, die zondagavond nog tegen RKC Waalwijk speelt.