Van Damme was in de eerste plaats een vader, echtgenoot, zoon en vriend

"Van Damme was in de eerste plaats een vader, echtgenoot, zoon en vriend"

04-04-2022 14:12

Het jammerlijke overlijden van Miguel Van Damme, die op zijn 28e de oneerlijke strijd met leukemie verloor, wierp een gitzwarte schaduw over speeldag 33 van de Jupiler Pro League. Op alle velden werden er pakkende eerbetonen gehouden, uiteraard niet in het minst bij zijn Vereniging, Cercle Brugge. Peter Vandenbempt was onder de indruk van de unanieme solidariteit.

De journalist van Sporza had al snel begrepen dat Cercle tegen KAA Gent "geen gewone wedstrijd" zou worden. "Voor de match nam het stadion uitgebreid afscheid van Miguel Van Damme. Een heel erg mooi eerbetoon was het", vertelt Vandenbempt in zijn analyse op Sporza. De spelers van Cercle en Gent verbroederden voor de aftrap, terwijl het hele stadion warme liedjes zong en applaudiseerde.

"Ook in andere stadions stonden ze stil bij het afscheid van de doelman. En zo heeft het Belgische voetbal zich nog eens van zijn allerbeste kant laten zien", vindt Vandenbempt. Een mooi signaal na de vele zwarte bladzijdes uit de voorbije maanden. 

De dood van Van Damme overstijgt uiteraard het louter sportieve, beaamt Vandenbempt. "Van Damme was in de eerste plaats een vader, een echtgenoot, een zoon en een vriend. Die Miguel Van Damme is onvervangbaar, want voetballers of doelmannen zullen er altijd zijn", besluit hij filosofisch.