Kansen op behoud: Beerschot is vogel voor de kat, Seraing liet gouden kans liggen

Kansen op behoud: Beerschot is vogel voor de kat, Seraing liet gouden kans liggen

03-03-2022 11:30
1

Met nog vijf speeldagen voor de boeg stijgt de temperatuur in de Jupiler Pro League richting kookpunt. Bovenaan de rangschikking beloven het ijzig spannende weken te worden, terwijl de kaarten onderaan al behoorlijk geschud lijken. Toch werpt VoetbalPrimeur.be graag haar licht op de kans per club om aan boord te blijven in de Jupiler Pro League.

In dit artikel tracht VoetbalPrimeur.be een percentage te plakken op de kansen op behoud voor de verschillende degradatieklanten. Onze redactie baseert zich daarvoor op het huidige vormpeil van de ploegen, het resterende programma en uiteraard de huidige puntenstand. Ter herinnering: de rode lantaarn zakt onverbiddelijk, maar ook de voorlaatste zit nog in de gevarenzone. Die moet een allesbepalend tweeluik afwerken tegen het nummer twee uit Eerste Klasse B. In dit artikel beschouwen we die voorlaatste stek dan ook als een ‘degradatie’.

K. Beerschot V.A. – 16 punten – 1 procent
Het wordt eigenlijk al maanden geschreven en verteld: dit Beerschot is een vogel voor de kat. Over een veilige plek (zestiende of hoger dus) praat al lang niemand meer; enkel haasje-over spelen met RFC Seraing lijkt nog iet of wat mogelijk. Ondanks de lange verliesreeksen van de Luikenaars komt er zelfs in die missie geen schot in de zaak, want ook De Ratten slagen er maar niet in om punten te veroveren. Als je op 29 speeldagen maar vier keer weet te winnen, lijkt het gigantisch onwaarschijnlijk dat je er daar in de laatste vijf speeldagen nog (minstens) drie aan toevoegt. Om nog maar te zwijgen over het aartsmoeilijke programma, met nog vier (!) tegenstanders uit de huidige top-vijf. Slik. 

Het resterende programma van Beerschot:
Royal Antwerp FC (uit), KAA Gent (thuis), Sint-Truiden (uit), Club Brugge (thuis), Union Saint-Gilloise (uit)

RFC Seraing – 23 punten – 10 procent
Beerschot achter zich houden, dat moet dus zeker nog lukken, maar heeft Seraing nog moed om naar boven te kijken? Tot vorig weekend klonk het ongetwijfeld volmondig ‘ja’, maar na de nederlaag bij rechtstreekse concurrent SV Zulte Waregem is die overtuiging verstomd. Aan de Gaverbeek hebben Les Métallos zich echt wel in de voet geschoten, ondanks een eerste helft met overwicht. Ook de prestatiecurve van Seraing volgt een dramatisch diepe dallijn. Sinds december pakte de promovendus amper vier punten, waaronder een 0-0 tegen KAS Eupen en een zege tegen … Beerschot. In de laatste vijf wedstrijden krijgt het nog hier en daar een duel waar punten pakken realistisch lijkt, maar leg dat maar eens uit aan een elftal dat al sinds midden januari zelfs geen doelpunt meer gemaakt heeft.

Het resterende programma van Seraing:
Club Brugge (thuis), Standard Luik (uit), OH Leuven (thuis), KV Oostende (uit), KRC Genk (thuis)

KAS Eupen – 28 punten – 90 procent
Door de zege van Zulte Waregem heeft Seraing een nieuw mikpunt in het vizier. Ongelooflijk maar waar: De Panda’s zijn op dit moment de grootste degradatiekandidaat van de rest van het peloton. Wie had dat in oktober durven voorspellen, toen ze een historische … leidersplaats veroverden?! Sindsdien zijn de resultaten echter dra-ma-tisch, met nog maar één zege, alweer tegen Beerschot. Vorig weekend pakte Eupen wel vertrouwen door een gelijkspel mee te nemen uit Sint-Gillis. Mogelijk komt daar donderdagavond nog een boost bij, als het zich kan plaatsen voor de bekerfinale. In de competitie lijken vooral de duels met Zulte Waregem en KV Oostende cruciaal. Nog één driepunter pakken zou moeten volstaan.

Het resterende programma van Eupen:
OH Leuven (thuis), Zulte Waregem (uit), KV Mechelen (thuis), KRC Genk (uit), KV Oostende (thuis)

Zulte Waregem – 29 punten – 95 procent
We vallen in herhaling, maar de felbevochten zege tegen Seraing was er eentje van goudwaarde. Een immense opsteker voor Timmy Simons en Davy De fauw, zeker na de beschamende 5-0-nederlaag bij de buren van Kortrijk. Ook voor Essevee geldt: nog één keer winnen moet volstaan om zeker te zijn, aangezien Seraing dan al drie keer zou moeten zegevieren om op gelijke hoogte te geraken. Dat gaat echt niet gebeuren … Waar liggen de kansen voor Zulte Waregem dan? In de twee thuiswedstrijden!

Het resterende programma van Zulte Waregem:
KAA Gent (uit), KAS Eupen (thuis), Royal Antwerp FC (uit), Sint-Truiden (thuis), Sporting Charleroi (uit)

KV Oostende en Standard Luik – allebei 32 punten – 99 procent
De twee laatste ploegen die mathematisch nog geen zekerheid hebben, hebben we voor het gemak even samengenomen. Niemand die er immers aan twijfelt dat het vel van KVO en Standard al gered is, zeker na de zege van De Rouches in het inhaalduel met Beerschot (al kan dat voor de groene tafel nog veranderen). De huidige negen-punten-kloof op Seraing zal ruimschoots volstaan om in Eerste Klasse A actief te blijven.