Uitkijken naar speeldag 25: Zespuntenmatch (bis), blind en Brussel op haar kop

Uitkijken naar speeldag 25: Zespuntenmatch (bis), blind en Brussel op haar kop

29-01-2022 11:00 Laatste update: 16:11

Zelfs geen tijd om met de ogen te knipperen: de Jupiler Pro League stoomt in dolle vaart verder! Dit weekend zijn de achttien clubs aan de laatste tien speeldagen van het reguliere seizoen toegekomen. Stilaan is het dus money time. VoetbalPrimeur.be geeft je vijf invalshoeken om de wedstrijden vanuit te bekijken.

Brussel op haar kop
Het tussentiteltje hierboven kan je best letterlijk nemen. Wie had ooit gedacht dat promovendus Union Saint-Gilloise na twee derde van de competitie boven het fiere RSC Anderlecht zou prijken? De werkelijkheid blijkt even ongelooflijk als verdiend. Op het veld van Club Brugge lieten Les Unionistes nogmaals verstaan dat zij tot het gaatje zullen meestrijden voor het allerhoogste. Als ook de fel gehypete stadsderby tot een goed einde wordt gebracht, gaan de verwachtingen pas echt door het dak. Anderlecht zal al haar trots moeten aanspreken om zich te herpakken na de zeperd tegen Cercle Brugge (0-2).

Lang nadenken
Het zal vrijdag ongetwijfeld voortdurend door het hoofd van Alfred Schreuder gemaald hebben: hoe de plooien weer gladstrijken met Noa Lang? Tegen Union haalde de ene Nederlander de andere naar de kant, naar eigen zeggen om "meer defensieve stabiliteit in het elftal te krijgen". Hoewel Lang zich niet verlaagde tot felle uitspraken in de media, zal die wissel zeker hard aangekomen zijn. Niemand die eraan twijfelt dat de dribbelaar zondagavond weer in de basis verschijnt tegen KV Kortrijk, maar met welke gemoedsgesteldheid zal dat gebeuren?

Gents finalespel?
KAA Gent heeft zichzelf de voorbije weken in een lastig parket gewerkt. Door vier opeenvolgende gelijke spelen zijn De Buffalo's nog geen stapje dichter geraakt bij de Champions Play-Off. Hopeloos is de jacht zeker nog niet, maar de februarimaand belooft bijzonder pittig te worden, met het dubbele bekerduel tegen rivaal Club Brugge en later ook nog de achtste finales van de Conference League. Vroeg of laat zal Hein Vanhaezebrouck dan ook keuzes moeten maken. Als Royal Antwerp FC, nota bene een concurrent voor de top-vier, zondag komt winnen in de Ghelamco Arena, is misschien al één knoop doorgehakt ...

Blinde vlekken
Geen idee hoe jij erover denkt, maar één van de vervelendste vaststellingen in het voetbalwereldje is, wat ons betreft, een onvolledige tussenstand. Terwijl Sporting Charleroi en Sint-Truiden hun teller vrijdagavond op 25 duels hebben gezet, zit KV Mechelen bijvoorbeeld nog maar aan 22 stuks. Het levert een vertekende rangschikking op, helaas. Malinwa draafde in 2022 nog maar één maal op. Ook KRC Genk glipt dezer dagen even door de mazen van het net; de Limburgers schieten komende woensdag pas terug in actie. Opgepast voor die blinde vlekken in de eindafrekening!

Zespuntenmatch (bis)
Naar goede (of beter: slechte) gewoonte is ook in de bodem van de JPL de spanning weer te snijden. Nog geen 70 uur na de enorme opdoffer op het veld van RFC Seraing (2-1) moet K. Beerschot V.A. zich alweer opgeladen hebben voor de allerlaatste strohalm. Als De Ratten ook tegen SV Zulte Waregem, het nummer zestien, onderuit gaan, lijkt de hoop op behoud toch écht vervlogen. Een half uurtje na het eindsignaal in die partij krijgt Seraing met KAS Eupen bovendien een nieuwe haalbare kaart voor de kiezen geschoven. Hangt de rode lantaarn na dit weekend definitief opgeknoopt rond de paars-witte nek?