Huisanalist neemt nieuwe Club Brugge-aanwinst Skov Olsen onder de loep

Huisanalist neemt nieuwe Club Brugge-aanwinst Skov Olsen onder de loep

27 januari - 19:00 Laatste update: 27 januari - 19:00
Jupiler Pro League 13 Reacties

Andreas Skov Olsen staat op het punt om te worden voorgesteld als de nieuwe winterversterking van Club Brugge. Huisanalist Andy Mulders nam daarom pen en papier in de hand om de Deense vleugelspeler beter te leren kennen.

Geboortedatum: 19/12/1999
Nationaliteit: Denemarken
Positie: (Links-) of Rechtsbuiten
Voorkeursvoet: Links

Andreas Skov Olsen speelt voornamelijk vanaf de rechtse aanvallende flank (rechtse winger) in een front three. Hij is (ongeveer) 1m87 groot en heeft een krachtige en atletische bouw. Op slechts 17-jarige leeftijd brak Olsen door in de ploeg van zijn jeugdclub (FC Nordsjælland). Olsen kreeg slechts 20 minuten de tijd tijdens twee wedstrijden in de play-offs, maar liet manager Kasper Hjulmand (de huidige bondscoach van Denemarken) genoeg van zijn kwaliteiten zien om aanspraak te maken op meer minuten tijdens het volgende seizoen.

En het was tijdens het Deense Superliga-seizoen 2018/19, met Olsen die nog maar 18 jaar oud was, dat hij het ware potentieel van zijn talent liet zien. Onder Hjulmand was FC Nordsjælland bekend geworden door het implementeren van een 1-3-4-3 of 1-4-3-3 formatie, die Olsen bij de voorste drie faciliteerde, voornamelijk als rechtsbuiten. Met een modern vleugelprofiel is Olsen een linksbenige (vooral rechtszijdige) aanvaller, die over de kwaliteiten beschikt om de binnen- en buitenkanalen te gebruiken, maar hij geeft er absoluut de voorkeur aan om naar binnen te snijden en naar doel te trappen.


Heatmap Skov Olsen seizoen 2021-2022

Wat zijn de troeven van Skov Olsen?
Zijn grootste troef is zijn balbehandeling. Hij is enorm dribbelvaardig, die zich richt op het gebruik van de buitenkant van zijn linkervoet in krappe ruimtes of rond het strafschopgebied. In balbezit en het vooruit drijven (voorwaarts dragen van de bal) maakt hij telkens gebruik van korte balaanrakingen met de buitenkant van zijn linkervoet. Hierdoor heeft hij de keuze om intern (binnen om) of extern (buiten om) te bewegen en zijn acties aan te gaan. Hierdoor maakt hij zichzelf onvoorspelbaar voor de tegenstander. Zeker in combinatie met zijn acceleratie en dribbelvaardigheid.


Skov Olsen gaat hier op zijn rechtstreekse tegenstander af en komt eerst naar binnen, scant zijn tegenstander die ook een stap naar binnen zet. Op dat moment maakt hij de actie buitenom (via zijn sterke linkse voet) en trapt de bal in de verste hoek, hoog in het doel.


Hier gebruikt hij zijn actie om buitenom te passeren maar komt naar binnen om met zijn sterkste voet (links) te trappen naar doel / eindpassing af te geven.

Daarnaast is hij ook nog sterk wanneer hij niet aan de bal is, met name zijn positiespel voor doel. Hij leeft goed het spel en de acties van zijn medespelers waardoor hij in staat is om op het juiste moment vrij te staan voor het doel. Dit zie je wel vaak bij ervaren spitsen maar deze 22-jarige Deense international heeft dit al zeer goed onder de knie. Hij scant goed de ruimte zodat hij in de blind spot (blinde hoek) van zijn rechtstreekse tegenstander staat, waardoor de tegenstander hem uit het oog verliest. Hierop kan hij gemakkelijk anticiperen en vrij voor doel staan.


Een mooi voorbeeld van de ruimte benutten in de vrije zone alsook goed vrijkomen van zijn rechtstreekse tegenstander (positie kiezen in de “blind spot” van de tegenstander). De gele tegenstander verliest Skov Olsen volledig uit het oog (zie blauwe kleur)


Hier speelt Skov Olsen de bal goed af naar het midden, waar een medespeler volledig vrij staan. Hij scant de ruimte achter de verdediging en duikt hierin.


Tegenstander Nr 65 heeft geen oog (blauwe kleur) meer voor Skov Olsen en gaat dus te laat komen. Skov Olsen bevindt zich in de “blind spot” van de tegenstander (nr 65) en duikt de vrije ruimte in.


Hij kan de bal met een goede controle (buitenkant linkse voet) ontvangen en een dreigende actie ondergaan.

Wat zijn de werkpunten?
Zijn defensieve omschakelingen zijn niet goed. Defensieve bijdragen zijn echt minimaal wanneer zijn team niet de bal heeft. Hij oefent zelden druk uit op de tegenstander in balbezit en staat altijd te hoog in positie op het veld ten opzichte van zijn vleugelverdediger. Eens balverlies durft hij wel eens blijven hangen, waardoor er gaten ontstaan. Hij staat liever hoger op het veld zodat ze hem gemakkelijk kunnen aanspelen voor een directe counter op te starten. Hier kan een tegenstander gretig gebruik van maken door een overtal te creëren op zijn flank.


Hier zie je Skov Olsen over de middenlijn staan. De afstand tussen Skov Olsen en een medespeler is enorm groot. Hierbij komt ook dat de witte tegenstander gemakkelijk de ruimte kan bestrijken in de rug van Skov Olsen. Hij zal, vanuit deze positionering altijd te laat komen.

Een ander werkpunt is dat hij eigenlijk overal onzichtbaar is buiten het laatste derde deel van het veld (= aanvallende gedeelte). Buiten het laatste derde deel is Skov Olsen minimaal aanwezig tijdens de opbouw van zijn ploeg. Hij brengt zelden de bal op een zinvolle manier naar voren. Zijn allround spel zal toch moeten verbeteren, zodat hij meer impact kan hebben bij verschillende fases in een wedstrijd (en niet enkel de derde aanvallende fase).

Een laatste (en niet onbelangrijk voor zijn positie) is zijn afwerking. Op dit moment heeft hij 777min gespeeld en heeft hij 0 doelpunten gemaakt. Komt erbij dat hij maar 2 assists heeft gegeven dan blijkt dat hij nog werk heeft om zijn statistieken omhoog te trekken.


Links zie je de stats van Skov Olsen dit seizoen (2021-2022) en rechts het gemiddelde vanuit de Serie A. Hieruit kan je duidelijk zien dat zijn afwerking een werkpunt is (Shots on target vs shots off target + Shot accuracy)

Conclusie
Naar mijn mening zijn deze werkpunten, mits de juiste manager, gemakkelijk op te lossen. Maar het zal ook van hemzelf moeten komen om de Europese top te bereiken. Als aanvallende speler kan je ook afgerekend worden op je statistieken. Daarmee lijkt het logisch dat hij best naar een andere competitie trekt om zijn aanvallende statistieken omhoog te tillen. Dan lijkt Club Brugge, met hun aanvallend spel, een uitstekende keuze. Kortom, Andreas Skov Olsen is een talentrijke speler die, mits de nodige aanpassing aan de competitie, een meerwaarde kan zijn voor het aanvallende spel van Club Brugge.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Plaats een reactie