Antwerp op rapport: Priske won meer punten dan zieltjes, veel druk op Nainggolan

Antwerp op rapport: Priske won meer punten dan zieltjes, veel druk op Nainggolan

06-01-2022 08:00 Laatste update: 20:14
9

Nadat ze hun nieuwjaarsbrief hebben voorgelezen, krijgen de Belgische topclubs van VoetbalPrimeur.be niet het gebruikelijke centje, maar een rapport over de eerste 21 speeldagen in de Jupiler Pro League. Waar mogen ze trots op zijn? En welke goede voornemens zijn aangewezen om het (nog) beter te doen in 2022? In deze vierde aflevering: het nieuwjaarsrapport van Royal Antwerp FC.

DE RESULTATEN
Geen Belgische club die een grotere metamorfose onderging in de zomermaanden dan Antwerp. Niet alleen de technische staf veranderde van gedaante, ook de spelersgroep werd helemaal hertimmerd. Dat de motor slechts langzaamaan warm draaide, viel dan ook in te calculeren. Na een nul op zes in de openingswedstrijden begon The Great Old aan een opmars in de stand. Vijf opeenvolgende zeges in september en oktober gaven de Antwerpse burger pas helemaal moed.

Nadien zorgden twee vermijdbare uitnederlagen, bij SV Zulte Waregem (2-1) en Sint-Truiden (2-1), ervoor dat Antwerp niet kon doorstomen tot de absolute koppositie. Tussendoor slaagde Brian Priske er echter steeds in om de broodnodige punten te veroveren. Niet zelden vielen die gevleid te noemen, want het spel van Antwerp is nog steeds voor verbetering vatbaar. Wél een opsteker richting eventuele Champions Play-Offs: tegen de topclubs (Union, Club Brugge, Anderlecht, Gent en Genk) pakte Stamnummer Eén zowaar een indrukwekkende dertien op vijftien.

Mooiste overwinning: ANTWERP – RSC Anderlecht 2-0

Bitterste nederlaag: ANTWERP - Standard Luik 2-3

DE SPELERS

Uitblinkers: Binnen de spelersgroep zal het antwoord unaniem klinken: Jean Butez heeft zijn ploeggenoten vaak rechtgehouden. Na een onzeker debuutseizoen straalt de Fransman nu een geweldige vastberadenheid uit. Daarnaast kon hij rekenen op enkele ouderwetse bijters om het vuur bij de tegenstanders te ontnemen, met Ritchie De Laet en Birger Verstraete als meest gedreven pitbulls. Doelpuntenmachine Michael Frey zorgde aan de overzijde voor het verschil, in combinatie met de kwieke en herboren Manuel Benson. Tot slot werd uiteraard veel verwacht van Radja Nainggolan. Zijn eerste maanden stonden in het teken van conditioneel op niveau geraken, nadien toonde hij bij momenten dat hij qua talent boven de overigen uitsteekt. Na Nieuwjaar moet Il Ninja zich helemaal oprichten als grote bezieler van dit elftal.

Tegenvallers: Van Viktor Fischer had de Antwerp-publiek ongetwijfeld meer verwacht. Toegegeven, het vrouwelijke gezelschap kon zich wel degelijk verheugen op zijn naar verluidt aantrekkelijke looks, maar op de grasmat viel het toch te vaak tegen. Ook de Amerikaan Sam Vines werd met grote trom binnengehaald na een uitstekende Gold Cup. De linksback kreeg ook veel speelkansen, maar kwam onbeholpen over. En waar zitten Aurelio Buta en Koji Miyoshi? De voorbije jaren waren zij ware sterkhouders bij Antwerp, maar door blessureleed komen zij nu al maanden niet meer aan spelen toe.

DE ZOMERTRANSFERS
We haalden het al aan: in juli en augustus was de Bosuil een ware bouwwerf. Liefst achttien rekruten kwamen het vernieuwde Antwerp versterken. Al valt dat laatste woord niet op elke nieuwkomer te plakken ... Het leeuwendeel van de zomeraanwinsten kwam wel regelmatig aan bod, maar wist de (soms te?) hoge verwachtingen nog niet volledig in te lossen. Dorian Dessoleil, Johannes Eggestein, Alhassan Yusuf, Vines ... Het mag allemaal wat meer zijn. Misschien kunnen zij zich optrekken aan Michel-Ange Balikwisha, Björn Engels, Nainggolan en Ally Samatta, die er na verloop van tijd wél doorkwamen. Al bij al zorgde enkel Frey voor een onmiddellijke meerwaarde.

DE TRAINER
De minzame Priske kreeg bij zijn aankomst meteen een karrenvracht aan druk op de schouders. De hyperambitieuze Paul Gheysens mikt eigenlijk nu al op het allerhoogste met zijn Antwerp, maar als je in het tussenseizoen klasbakken als Dieumerci Mbokani en Lior Refaelov verliest én een half leger aan nieuwkomelingen moet inpassen, is geduld geboden. Op het vlak van resultaten slaat de slinger voor Priske halverwege eigenlijk naar de goede kant door.

Het veldspel, dat is echter nog steeds voor verbetering vatbaar. In zijn eerste maanden veranderde Priske onnoemelijk vaak van veldbezetting en basiselftal. Niet eens erg verwondelijk met zo'n ruime kern ter uwer beschikking. Pas na de definitieve intrede van Nainggolan leek de basis gelegd te zijn. Toch zal de Deen na Nieuwjaar lastige keuzes moeten blijven maken. Naar eigen zeggen is hij alvast voldoende assertief om die knopen door te hakken.

SLOTCOMMENTAAR
Het zijn erg woelige maanden geweest op de Bosuil, met een heleboel wedstrijden, ontgoochelingen, opstekers en vooral een volledig nieuw gezicht in staf en spelersgroep. Stilaan lijkt de puzzel in elkaar te vallen, wat de trouwe fans enkel deugd kan doen. Tot nu toe was het spel nog niet om over naar huis te schrijven, maar wat als de Antwerp-machine écht op toerental geraakt, viel al vaak te horen? Hoe dan ook hebben Priske's manschappen zich een aanvaardbaar puntentotaal bij elkaar gevoetbald om na de winterstage een doorsteek te maken naar de échte top.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie