‘Standard ook opgelicht door Bayat met transfer Cyriac naar Anderlecht’

‘Standard ook opgelicht door Bayat met transfer Cyriac naar Anderlecht’

30-09-2021 08:44
31

In de documentaire ‘Le milieu du terrain’ liet verstaan dat voormalig sportief directeur onder één hoedje speelde met makelaar Dejan Veljkovic. De Rouches werden echter ook opgelicht door makelaar Mogi Bayat.

Cyriac was 21 jaar toen hij in 2012 voor twee miljoen euro naar Anderlecht verkaste. Enkele maanden voor zijn transfer had de aanvaller echter een nieuw contract getekend bij Standard, zo blijkt uit de RTBF-documentaire. Daarin stonden verhoogde premies en een speciale afkoopclausule.

‘Die stipuleerde dat, als een club tussen 1 en 15 juli van dat jaar twee miljoen euro neerlegde, Standard zich niet mocht verzetten tegen de transfer’, klinkt het in Het Nieuwsblad. De makelaar van de constructie is Bayat, die een mandaat had van Anderlecht en de nieuwe manager van Cyriac was geworden.

Toenmalige CEO Pierre François had het contract ondertekend. In de documentaire zegt hij eerst het niet meer goed te herinneren en vervolgens was het antwoord: “Beter dan niks, anders was hij gratis vertrokken.” Echter had de aanvaller net een nieuw contract getekend dus dat klopt niet.

Twee miljoen euro voor een talent dat naar de rechtstreekse concurrent vertrekt is aan de lage kant. Bij de afkoopclausule had François ook uitzondering moeten vragen bij een concurrent als Anderlecht. Volgens toenmalig voorzitter Roland Duchatelet was de transfer van Cyriac al in kannen en kruiken toen hij zijn nieuwe contract tekende: Op dat moment heb ik beslist nooit meer met Mogi Bayat te werken.”

François werd enkele maanden later bedankt voor bewezen diensten bij Standard en momenteel is hij de CEO van de Pro League.