Vijf lessen uit speeldag 3: Scherp blijven tot einde, mooi voetbal wordt beloond

Vijf lessen uit speeldag 3: Scherp blijven tot einde, mooi voetbal wordt beloond

09-08-2021 10:30 Laatste update: 18:56
2

De derde speeldag van de Jupiler Pro League behoort tot het verleden. Het verdict? Na drie wedstrijden liggen de koploper en de rode lantaarn slechts vijf punten uit elkaar. Iedereen blijkt dus aan elkaar gewaagd, naar goede gewoonte. VoetbalPrimeur.be trekt vijf lessen uit speeldag drie.

Geduld wordt beloond
Ze hebben er even op moeten wachten, maar voor zowel RSC Anderlecht, Royal Antwerp FC áls KRC Genk leverde de voorbije speelronde de eerste (competitie)driepunter van het seizoen op. Bij al die clubs werd de voorbije weken rust gepredikt van bovenaf. Terecht, zo blijkt, want ze brachten elk een lastige klus tot een goed einde, waarbij paars-wit ook Europees wist te scoren. Even opvallend als deugddoend: de drie topclubs legden bij momenten knap voetbal op de mat, met enkele erg mooie collectieve doelpunten tot gevolg. Laat dat een basis zijn om op verder te bouwen.

Union doet geschiedenis herleven
We schrijven wel degelijk anno 2021, maar wie naar de voorlopige tussenstand kijkt, waant zich in de jaren '50 van de vorige eeuw. Helemaal bovenaan prijkt namelijk ... Union Saint-Gilloise! De traditieclub en elfvoudige landskampioen beleeft een gedroomde terugkeer op het hoogste niveau. Ondanks het lastige beginprogramma hebben Felice Mazzu en co al zes punten in de tas. Bovendien gebeurde dat met opperbest veldspel. Een twaalfde streepje op het palmares zal dat niet meteen voortbrengen, maar het is wel veelbelovend om tot een stabiele eersteklasser uit te groeien op de middellange termijn.

Money time
Het is een tendens die al langer het voetbal in haar greep houdt: slotfases worden hoe langer, hoe belangrijker. Daar kan Club Brugge over meespreken. Voor de tweede thuismatch op rij viel er op Jan Breydel een treffer in de toegevoegde tijd. Tegen Cercle Brugge was het er wel eentje in het nadeel, na die puike actie van Waldo Rubio. Dan had KRC Genk meer geluk. Het had KV Kortrijk zo afgemat dat die allerlaatste corner in minuut 92 er te veel aan was. Daniel Muñoz mocht moederziel alleen binnenduwen en verloste zich zo van zijn zondebokrol tegen Shakhtar. En ook KV Mechelen ging volledig kopje onder in het slot tegen KAS Eupen.

Transferbeslommeringen? Knallen, ja!
Sommigen zien het als een ware plaag in het voetbal. Spelers die er een straf seizoen hebben opzitten, azen op een lucratieve verhuis en weigeren daarom om nog verder in actie te komen voor hun huidige club. Het doet dan ook deugd om te zien dat enkele sterkhouders uit de JPL het anders aanpakken. Kijk bijvoorbeeld naar Genk, waar Paul Onuachu opnieuw van goudwaarde was en ook Théo Bongonda en Junya Ito zonder morren opdraven. Arthur Théate is uit hetzelfde hout gesneden. Voor het eerst maakte hij weer zijn opwachting bij KV Oostende. De mandekker deed het uitstekend tegen KAA Gent. Leuke ontwikkeling!

Uitzonderlijk Fraay
Uiteraard is het slotwoord voor dé held van de speeldag. Voor het eerst sinds 2002, toen Wesley Sonck een noodgedwongen jeugdelftal van KV Mechelen eigenhandig door de gehaktmolen draaide, heeft een spits in de JPL nog eens vijf doelpunten in één wedstrijd gemaakt. De naam voor de geschiedenisboeken: Michael Frey. Vooral de haast ziekelijke efficiëntie van de Antwerp-aanwinst viel op. Vijf keer naar doel kijken, vijf keer je naam op het scorebord zien verschijnen. Een fraaie namiddag om nooit te vergeten.