Zuid-Afrika sleept Cosafa Cup nog eens in de wacht, Broos mag feest niet meemaken

Zuid-Afrika sleept Cosafa Cup nog eens in de wacht, Broos mag feest niet meemaken

18-07-2021 23:14

Zuid-Afrika, waar Hugo Broos begin mei aangesteld werd als bondscoach, heeft de Cosafa Cup 2021 gewonnen. In de finale van het Afrikaanse landentoernooi ging Senegal voor de bijl na strafschoppen. Het zal slechts een bescheiden feestje opleveren ten huize Broos, aangezien hij zelf niet eens van de partij kon zijn.

De Cosafa Cup valt voor alle duidelijkheid niet te verwarren met de Africa Cup of Nations, die pas volgend jaar plaatsvindt. Dit toernooi verzamelt alle leden van de zogenaamde Cosafa, een federatie uit het zuiden van Afrika. In 1997 werd het boven de doopvont gehouden, sindsdien gaat het jaarlijks door. Angola, Zambia, Zimbabwe en ook Zuid-Afrika zijn de grootste namen uit die federatie, al dateerde de laatste eindoverwinning van Bafana Bafana alweer van 2016.

Daar is zondag dus verandering in gekomen. In de finale trok Zuid-Afrika aan het langste eind tegen Senegal. Dat is best een apart verhaal, want eigenlijk behoort dat laatste land helemaal niet tot de Cosafa. Voor deze editie ontving het echter een uitzonderlijke uitnodiging. Senegal stootte ook meteen door tot in de finale, maar daarin moest het dan toch de duimen leggen. 120 minuten voetbal brachten geen doelpunten voort, in de strafschoppenserie trok Zuid-Afrika met 5-4 aan het langste eind.

Na amper twee maanden heeft Broos zijn eerste triomftocht al binnen, al kan onze landgenoot daar niet helemaal van genieten. De voorbije weken ontbrak van hem namelijk elk spoor op het toernooi. Wat anders dan het vervloekte coronavirus zou de oorzaak kunnen zijn? Aangezien Broos nog wacht op zijn tweede prik, mocht hij nog niet vanuit ons land afreizen naar Zuid-Afrika. Hij moest de verrichtingen van zijn elftal dan ook van thuis uit volgen. Ondertussen maakte assistent Morena Ramoreboli zich deels onsterfelijk.