Rode Duivels vs Italië: vierde keer op een EK, nog nooit Belgische winst

Rode Duivels vs Italië: vierde keer op een EK, nog nooit Belgische winst

01-07-2021 19:40 Laatste update: 02-07-2021 16:45
3

Met Italië als volgende tegenstander moeten de Rode Duivels voorbij een taaie tegenstander. Dat ons land het niet altijd makkelijk heeft tegen de Italianen bewijzen de resultaten uit het verleden. VoetbalPrimeur.be giet het in een overzicht.

Het duel tussen ons land en Italië is er eentje met veel historie. Zo troffen we elkaar al 22 keer doorheen de geschiedenis. De balans is echter in het voordeel van de Italianen. Zij wonnen namelijk veertien keer, wij slechts vier keertjes. Vier keer eindigde het treffen op een gelijkspel.

Drie van die duels vonden overigens op een EK plaats. De wedstrijd op vrijdag wordt dus de vierde keer dat beide teams elkaar op een Europees kampioenschap treffen. De Rode Duivels wonnen echter nog nooit een EK-match tegen de Italianen. Twee keer werd er verloren, één keertje werd er gelijkgespeeld.

De meest recente EK-herinnering aan de Italianen is meteen ook de laatste wedstrijd die beide teams tegen elkaar speelden. Op Euro 2016 zat ons land in dezelfde groep als Italië. Op de openingsspeeldag werd er op Franse bodem met 0-2 verloren. De Italianen zouden later, net als de Rode Duivels, in de kwartfinales worden geëlimineerd.

Ook op Euro 2000 waren de Italianen te sterk, ook toen werd er met 2-0 verloren. Italiaanse sterren als Totti, Nesta, Inzaghi en Cannavaro maakten toen de dienst uit. Op Euro 1980 hadden we iets meer succes, Italië bleef toen op een 0-0 gelijkspel steken tegen de Rode Duivels. De aankomende wedstrijd wordt overigens de eerste keer dat beide landen elkaar in de knock-out fase van het EK treffen.

Het merendeel deel van de overige partijen waren vriendschappelijke duels. De overgrote meerderheid daarvan werd door Italië gewonnen. Er is echter een lichtpuntje, het laatste vriendschappelijke duel werd wel door ons gewonnen. In 2015 gingen de Italianen met 3-1 de boot in. De Bruyne, Vertonghen en Batshuayi waren de Belgische doelpuntenmakers van dienst.