De EK-elf tot dusver: Italiaanse as, Hongaarse sensatie en tandem Ronaldo-Lukaku

De EK-elf tot dusver: Italiaanse as, Hongaarse sensatie en tandem Ronaldo-Lukaku

25-06-2021 11:00 Laatste update: 18:45
1

Het voorspel zit erop, klaar voor de hoofdschotel! Halverwege het Europees Kampioenschap krijgen de zestien overblijvers enkele dagen tijd om de voorbije groepsfase te laten bezinken. Het niveau lag lang niet altijd bijster hoog, maar dat weerhield enkele uitblinkers er niet van om hun hoofd boven het maaiveld uit te steken. VoetbalPrimeur.be stelt een elftal op met de grote sterren uit de voorbije 36 groepswedstrijden.

Naar analogie met de meeste toptrainers op dit EK kiest ook de technische staf van VP.be voor een 3-5-2-opstelling, met twee ‘wingbacks’ op de zijkanten dus.

DOEL
Lukas Hradecky (Finland)

Dat de Finnen tot op de slotspeeldag mee twisten om een plek in de achtste finale, hadden ze voor een overgroot gedeelte aan hun sluitpost te danken. Hradecky, al enkele jaren een vaste waarde in de subtop van de Bundesliga, pakte in elke groepsmatch uit met een half dozijn fraaie tussenkomsten. Zelfs Jérémy Doku en Eden Hazard wist hij tot wanhoop te drijven. Uitendelijk moest Hradecky zich slechts drie keer gewonnen geven; niet slecht bij een EK-debutant.

VERDEDIGING
Leonardo Bonucci (Italië)

Records breken, het is niet alleen Cristiano Ronaldo gegeven (zie verderop). Ook de Italianen schreven zich in de geschiedenisboeken van het EK, door als eerste natie ooit negen op negen te halen zonder tegentreffer. Zelfs het uitvallen van Giorgio Chiellini, die tot nu slechts een honderdtal minuten in actie kwam, kon La Squadra niet van de wijs brengen. Bloedbroeder Bonucci beheerst de truken van de foor inmiddels ook met verve. Tegen de Welshmen nam hij de rol van aanjager vanuit de achterhoede vlekkeloos over..

Andreas Christensen (Denemarken)
Zit er een waanzinnige stunt à la 1992 aan te komen? Amper een week geleden leek die vraag nog volledig naast de kwestie, na het beruchte voorval rond Christian Eriksen. Zijn Deense ploeggenoten hebben de rug echter stevig gerecht, met Andreas Christensen op kop. De Chelsea-boy is secuur achterin en pakte in de cruciale pot met Rusland ook nog eens uit met een verschroeiende afstandstreffer. De Deense tabelhelft oogt nu erg rooskleurig. Eerst Wales, nadien eventueel Nederland … De weg naar de halve finales lijkt bezaaid met Deense margrietjes.

John Stones (Engeland)
Ondanks een puik seizoen bij Manchester City hing (hangt?) er veel scepsis rond de Britse mandekker. ‘Hij profiteert vooral van de ontbolstering en het leiderschap van Ruben Dias’, klonk het her en der. Terwijl die laatste het hoofd niet altijd boven water wist te houden bij de Portugezen, doet Stones het echter uitstekend. Het is nog steeds wachten op de eerste tegengoal voor de Engelsen op Euro 2020. Daar zitten Stones en co voor veel tussen, want doelman Jordan Pickford moest tot nu toe amper vier reddingen verrichten. Thanks lads!

MIDDENVELD
Marcos Llorente (Spanje)
Duiveltje-doet-al, hoe zeg je dat in het Spaans? Wie de vertaling heeft, kan die meteen in etiketvorm op Llorente kleven. Bij Atlético Madrid heeft de draver al zowat elke mogelijke rol op een voetbalveld vervuld en Luis Enrique heeft dat gretig opgepikt. Hoewel zijn Spanje halsstarrig vasthoudt aan de ‘klassieke’ 4-3-3, wekt de onafhoudelijke dadendrang van Llorente de indruk dat hij wel degelijk als rechtervleugel opereert. Aan de bal heeft de 26-jarige Madrileen geen complexen, maar ook verdedigend is hij van goudwaarde dankzij zijn forse negatieve pressing.

Frenkie De Jong (Nederland)
Opvallend: de tijd van de reusachtige, ferm uit de kluiten gewassen brekers op de middenstrook lijkt voorbij op dit EK. Het rijk is aan de verfijnde en balvaste technici. Binnen dat profiel behoort een Nederlander tot de absolute wereldtop. Bij FC Barcelona liet De Jong al geregeld vlagen van zijn talent zien, maar nu bewijst de Amsterdammer dat hij ook zijn nationale ploeg bij de hand kan nemen. Zijn verticale versnellingen met bal aan de voet zaaien paniek in de vijandelijke linies. Daarnaast staat de samenwerking met Georginio Wijnaldum op punt. Kan het kloppende hart van dit jonge Oranje ook de druk van de knock-out-fase aan?

Nicolò Barella (Italië)
In dezelfde categorie van De Jong, al is deze Barella geen volledige blauwdruk. Na een topseizoen bij Internazionale zakte de middenvelder met een rugzak aan verwachtingen af naar het EK. De Italiaanse tifosi bombardeerden hem tot dé noodzakelijke kapitein van het azuurblauwe vlaggenschip. Die verpletterende verantwoordelijkheid maakte blijkbaar niet al te veel indruk. Barella deed het elftal draaien als zelden tevoren, met enkele geniale baltoetsen als kers op de taart. Met straks ook nog een herstelde Marco Verratti in steun belooft dat enkel het allerbeste.

Laszlo Kleinheisler (Hongarije)
Puskas, Fehervar, Werder Bremen, Darmstadt 98, Ferencvaros, Astana en Osijek: ziedaar het bijzonder bescheiden cv van Kleinheisler. Voor aanvang van het toernooi glippen zulke profielen bij elke volger door de mazen van het net, maar uitgerekend in de ‘Poule des Doods’ heeft de Hongaar zich ontpopt tot één van de ontdekkingen. De motor van de middenvelder draaide voortdurend op volle toeren en op de korte ruimte zwenkte hij vinnig langs vedetten als N’Golo Kanté en Toni Kroos. Onze kop eraf als die jongen na het EK geen club vindt die meer belletjes doen rinkelen.

Leonardo Spinazzola (Italië)
Wat een monsterachtige openingswedstrijd heeft hij achter de rug! Als speler van AS Roma stond de prelude in het Stadio Olimpico ongetwijfeld met rood omcirkeld in zijn agenda. Wel, Spinazzola heeft zijn afspraak niet gemist. Wie wil uitvissen hoe een wingback precies hoort te spelen, vraagt best enkele dvd’tjes van hem op. Spinazzola walst negentig minuten lang over zijn linkerflank, waar hij in aanvallend opzicht vaak een overtalsituatie creëert. Bovendien kan hij zowel buitenom als binnendoor, erg lastig voor zijn rechtstreekse tegenstander. Mocht er een kwartfinale tegen de Italianen komen, breekt Roberto Martinez best al zijn hoofd over een oplossing.

AANVAL
Cristiano Ronaldo (Portugal)
De man, de vedette, de legende! Is er een individueel EK-record dat Ronaldo intussen nog niét in handen heeft? Met vijf (!) treffers in de groepsfase staat de superster alweer ruim bovenaan de topschuttersstand. CR7 is nu niet alleen de meest productieve speler ooit op een EK en op alle grote toernooien samen, hij evenaarde ook nog eens Ali Daei met 109 interlanddoelpunten. En ja, daar zaten drie strafschoppen bij. So what? Alleen al zijn concentratie voor de aanloop tekent zijn ongelooflijke dadendrang. Oud en versleten, klonk het zelfs bij Portugese critici, maar zonder Ronaldo zat Portugal misschien niet eens bij de laatste zestien …

Romelu Lukaku (België)
Uiteraard verdienen ook de Rode Duivels een afgezant in onze elf na een keurige eerste ronde. Wie mag zich een betere kandidaat noemen dan Lukaku? Meer dan ooit draagt Big Rom de Belgische aanvalshoede op zijn brede schouders. Vat hem al lang niet meer samen als doelpuntenmachine; op zijn 28e is Lukaku dat etiket helemaal overstegen. Tegenwoordig dient hij als kapstok voor zowat elke Duivelse opbouw, waarbij hij vaak ook nog eens het eindstation vormt. Als de Belgen over één troefkaart beschikken om die verhoopte Europese titel te veroveren, is het wel de connectie tussen de recordschutter en foerier Kevin De Bruyne. Het zal nodig zijn!

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

COACH
De man die de lijnen mag uitzetten, brengt de nodige stijl en klasse mee. Roberto Mancini krijgt VP's fictieve droomelftal onder zijn hoede. Wat de Italiaanse veldheer met zijn troepen heeft verwezenlijkt, is erg straf. Op statistisch vlak tarten de prestaties stilaan alle verbeelding, maar vooral de spelvisie van Mancini valt in de smaak. Mocht La Squadra in het verleden nog synoniem staan voor uitgekookt, vaak negatief voetbal, vormt Euro 2020 het decor van een renaissance. Barella en co zetten hoog druk, houden de bal eenvoudig in de ploeg en vinden snel de ruimte om voor diepgang te zorgen. Van outsider tot favoriet op de eindzege!

Overige selectieleden: Gianluigi Donnarumma (Italië), Dominik Livakovic (Kroatië), Victor Lindelöf (Zweden), Denzel Dumfries (Nederland), Attila Fiola (Hongarije), Joshua Kimmich (Duitsland), N'Golo Kanté (Frankrijk), Mikkel Damsgaard (Denemarken), Paul Pogba (Frankrijk), Kevin De Bruyne (België), Kylian Mbappé (Frankrijk), Robert Lewandowski (Polen)