Computer KU Leuven voorspelt Rode Duivels als favoriet voor het EK

Computer KU Leuven voorspelt Rode Duivels als favoriet voor het EK

25-05-2021 18:14
9

Het EK staat voor de deur en de Rode Duivels mikken uiteraard hoog. Volgens computerwetenschappers en een database van de KU Leuven zijn de manschappen van bondscoach Roberto Martinez ook de favoriet.

Onderzoeker Pieter Robberechts geeft meer informatie tegenover Het Laatste Nieuws. “We hebben alle onderlinge resultaten sinds de Tweede Wereldoorlog van de deelnemende ploegen bekeken. Als België bijvoorbeeld een match tegen Slovenië gewonnen had, kreeg het een aantal pluspunten. Als het tegen Frankrijk won, kreeg België meer pluspunten, omdat Frankrijk een beter team is dan Slovenië.”

“Frankrijk en Slovenië kregen dan weer minpunten. Al die optellingen en aftrekkingen zijn in een grote database gestoken, waarmee het computerprogramma, gedreven door artificiële intelligentie, aan de slag ging. Op die manier konden we voorspellingen over dit EK doen.” Uiteindelijk hebben de Rode Duivels 29 procent kans om het EK te winnen. Er is dus nog wel 71 procent kans dat ze het niet halen.

Vervolgens staan Frankrijk en Spanje in het lijstje met 14 procent kans. Italië en Portugal hebben 9 procent kans en Denemarken en Engeland 7 en 6 procent kans.