Op de schoolbanken van de Play-Offs: historische zeventien via Limburgse kroniek

Op de schoolbanken van de Play-Offs: historische zeventien via Limburgse kroniek

22-05-2021 11:00 Laatste update: 14:34
1

De Belgische jeugd mag weer voltijds naar de klas, net op tijd als je het ons vraagt. In onze vakschool ‘Jupiler Pro League’ stapelt de leerstof zich namelijk razendsnel op. Welke lessen vallen er te trekken uit de voorbije speeldag in de Champions en Europe Play-Off? VoetbalPrimeur.be haalt krijt en schoolbord vanonder het stof.  

AARDRIJKSKUNDE: Gaan Mechelse grenzen weer open?
Na liefst 28 jaar wachten staan we op de rand van een historisch moment. Als KV Mechelen zaterdagavond een puntje overhoudt aan haar ontmoeting met KAA Gent, steekt het komende zomer voor het eerst sinds mensheugenis nog eens de landsgrenzen over. In de voorronde van de Conference Cup is de kans groot dat de bestemming op het vliegticket Albanië of Wit-Rusland aanduidt, maar daar kraait geen Mechelse koekoek om. Wel opletten geblazen, want tegenstander Gent is in bloedvorm.

GESCHIEDENIS: Club zit aan zeventien
Het heeft nog wat meer bloed, zweet en tranen gekost dan aanvankelijk gedacht, maar sinds donderdagavond kan niemand Club Brugge haar zeventiende landstitel nog afnemen. Blauw-Zwart stak er met kop en schouders bovenuit in de reguliere competitie en legde daar de basis voor haar triomftocht. Hebben die ‘wedstrijden voor anderhalf punt’ dan toch hun nut bewezen? In ieder geval eiste Club voor de derde keer in vier jaar de oppergaai op, een ongeziene hoogconjunctuur in de clubhistorie. In 2022 krijgt het de kans om haar recordreeks uit midden jaren ’70 te benaderen: toen haalde het titels in ’73, ’76, ’77 en ’78. Maar eerst … Genieten!

LITERATUUR: Limburgse kroniek in het Lotto Park
Een sprookje zouden we het niet noemen (daarvoor is er net wat te veel water door de zee gevloeid), maar dat uitgerekend Hans Vanaken Club naar het kampioenschap loodste bij rivaal RSC Anderlecht, dat staat bol van de symboliek. Een saga met happy ending, na twee opeenvolgende matchen als bankzitter en de bijbehorende misnoegdheid. Uiterlijk gaf Vanaken geen kick, maar inwendig moet de tweevoudige Gouden Schoen op ontploffen gestaan hebben. Dat deed hij uiteindelijk ook, ten nadele van Anderlecht. En wees gerust, er zijn nog enkele witte bladzijdes over in ‘De Kronieken van Vanaken’. Voor een sprookjesachtig EK-hoofdstuk, bijvoorbeeld?

PSYCHOLOGIE: Niet willen is niet kunnen
Het zijn de ijzeren wetten van de topsport: wie zich niet voor de volle honderd procent smijt, oogst bitter weinig. Bij Royal Antwerp FC ontbrak het donderdagavond zelfs niet aan enkele procentjes … Vanaf minuut één oogde The Great Old mak en ongeïnteresseerd, al wist een vinnig KRC Genk dat eigenlijk pas na de koffie helemaal uit te buiten. Wat de lammetjes van Frank Vercauteren op de mat brachten in de Luminus Arena, doet niet bepaald het allerbeste verhopen voor de slotmatch tegen Anderlecht, nochtans bepalend in de strijd om plek drie.

STATISTIEK: Soms zeggen cijfers alles …
Kampioen spelen zit er niet meer in en ook vanuit Limburg vertrokken oprechte felicitaties richting Brugge. Toch mag niet Club, maar enkel Genk de eretitel ‘Ploeg van de Play-Offs’ met recht en rede claimen. Daar hoeft zelfs de meest verstokte voetbalromanticus enkel voor naar de harde statistieken te kijken. Liefst vier zeges in vijf PO-matchen, bijgevolg ook de meeste punten, de hoogste aantal gemaakte treffers (13) én de minste tegengoals geslikt (4). Op alle vlakken heeft Genk de Champions Play-Off gedomineerd. Erg opvallend: na vijf speeldagen slaagde enkel de kersverse kampioen erin om ook een wedstrijd te winnen. Welgeteld één …