Standard heeft geschiedenis aan zijn kant, maar Genk doet niet onder in finales

Standard heeft geschiedenis aan zijn kant, maar Genk doet niet onder in finales

23-04-2021 10:00 Laatste update: 22:33
3

Zondag staat de langverwachte bekerfinale tussen KRC Genk en Standard op het programma. Beide clubs speelden al ontzettend vaak tegen elkaar. VoetbalPrimeur.be dook de geschiedenis in en analyseerde de voorbije resultaten.

Het is niet de eerste keer dat Genk en Standard tegenover elkaar staan in een bekerfinale. De laatste jaren gebeurde het al twee keer eerder. De laatste keer was in 2018, Standard won toen na verlengingen. Renaud Emond was die dag de Luikse held van dienst met het winnende doelpunt.

Genk zal liever terugdenken aan de bekerfinale in 2000. De Limburgers wonnen toen overtuigend met 1-4. Onder meer Thordur Gudjonsson en Besnik Hasi zorgden toen voor de doelpunten. Ook spelers als Mike Origi, Koen Daerden en Josip Skoko maakten toen deel uit van de winnende selectie.

De bekerfinales zijn echter niet de enigste finales waarin Genk en Standard elkaar troffen. Zo werd er ook in de Supercup duchtig gestreden om eremetaal. De allerlaatste was in 2011. Genk won die partij met 1-0 na een doelpunt van Daniel Toszer. In 2009 was Standard dan weer de sterkste. De Luikse club won na doelpunten van Axel Witsel en Wilfried Dalmat.

In de competitiewedstrijden doet Standard het dan weer iets beter dan Genk. De laatste overwinning van Genk tegen Standard in de competitie dateert inmiddels al van 2019. In de vijf wedstrijden die daarop volgden werd er drie keer gelijkgespeeld, twee keer won Standard. Dit seizoen speelden beide clubs ook al tweemaal tegen elkaar. In beide wedstrijden eindigde het treffen op een gelijkspel.

Over de hele lijn gezien heeft Standard de geschiedenisboeken aan zijn kant. Sinds 1996 speelde Genk en Standard 74 keer tegen elkaar. 33 keer won Standard, 22 keer won Genk, 19 keer eindigde de wedstrijd op een gelijkspel. Genk kan zich echter optrekken aan de finales, daarin houden beide ploegen elkaar in balans. Zondag zal er echter een winnaar uit de bus moeten komen.