Protestactie van Rode Duivels baart muis: 'Hoezo? Climate change? Life change?'

Protestactie van Rode Duivels baart muis: 'Hoezo? Climate change? Life change?'

31-03-2021 11:01 Laatste update: 11:08
11

In navolging van onder meer Nederland en Noorwegen betrad ook het Belgische nationale elftal dinsdagavond het voetbalveld met een speciaal shirt om een statement te maken over het WK van 2022 in Qatar. De Rode Duivels namen de boodschap van de eerder genoemde landen over: 'Football Supports Change'.

Het statement levert de Belgen kritiek op van Jan Mulder. "België had als nummer één van de wereld iets eerder mogen beginnen met zo'n statement", geeft hij aan bij VTM. "Het mocht ook iets duidelijker. In Qatar gaan ze niet naar elkaar bellen: Heb je dát gezien in België? Nee, dit is een vaag standpunt. Maar ik snap dat ook wel. De hele voetbalwereld wordt gesponsord door Qatar en staat dus machteloos."

Ook Het Nieuwsblad vindt het allemaal wat flauwtjes. 'Wat is er fout met de dingen te benoemen? De Rode Duivels maakten hun statement door met een shirt het veld op te komen. ‘Football supports change’ stond erop gedrukt. Hoezo? Climate change? Life change? Het had één van de marketingslogans van de FIFA of UEFA kunnen zijn. Of neen, die zijn concreter: ‘No Racism’, bijvoorbeeld. Het gaat in Qatar om mensenrechten, homonegativiteit en vrouwonvriendelijkheid. Om dat te weten moest je het Twitter-account van de voetbalbond raadplegen. Hoeveel mensen doen dat?', vraagt de krant zich af.

Toen het Nederlands elftal zaterdag een statement maakte, was hetzelfde geluid te horen. Zo reageerde Amnesty International op de boodschap. 'Mooi begin jongens, maar er is meer nodig', liet de organisatie via Twitter weten. Daarnaast werden verschillende Oranje-internationals opgeroepen om een petitie te ondertekenen. 'Voor échte verandering'.