'Belastende Bartomeu-documenten gevonden, data van Barça-socios doorgespeeld'

'Belastende Bartomeu-documenten gevonden, data van Barça-socios doorgespeeld'

Gepubliceerd: dinsdag 2 maart 2021 om 21:27di 02-03-2021 om 21:27

De Spaanse krant La Vanguardia heeft een boekje opengedaan over de deze week gearresteerde Josep Maria Bartomeu. De lokale justitie heeft bewijs gevonden voor dubieuze internetcampagnes die het imago van de gewezen FC Barcelona-preses moesten oppoetsen.

Volgens de berichtgeving zijn er bij het bedrijf Telampartners documenten gevonden, die de interesse van de lokale autoriteiten hebben gewekt. Dat bedrijf verwees Bartomeu door naar pr-bureau i3 Ventures: de in 2014 aangetreden FC Barcelona-president lag niet goed bij de achterban en wilde met hulp van i3 Ventures meer positieve publiciteit via social media genereren.

Dat deed hij volgens La Vanguardia echter door persoonlijke gegevens van FC Barcelona-leden door te spelen. I3 Ventures concludeerde dat 86 procent van alle 'Bartomeu-content' via social media een negatieve bijklank had en gebruikte de data van de Barcelona-socios om geloofwaardige nepprofielen te creëren. Deze moesten vervolgens de publieke opinie bespelen.

De zaak lekte echter uit in de media en de Barça-gate was geboren. De club ontkende de berichtgeving aanvankelijk in alle toonaarden en kondigde juridische stappen aan: later werd er – ook doordat Bartomeu lijnrecht tegenover sterspeler Lionel Messi kwam te staan – een motie van wantrouwen ingediend, waarna de preses eind oktober opstapte. Maandag werd hij gearresteerd na een grootse politieactie, als is hij inmiddels weer op vrije voeten.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws