Cum laude voor Club Brugge, Standard geslaagd en Anderlecht & Genk onvoldoende

Cum laude voor Club Brugge, Standard geslaagd en Anderlecht & Genk onvoldoende

01-02-2021 18:50 Laatste update: 02-02-2021 18:52
9

Januari is voorbij. De afgelopen maand rolde de bal haast elke dag in de Jupiler Pro League. Voor de topclubs was de eerste maand van het jaar een cruciale maand, maar hoe brachten Club Brugge, Antwerp, KRC Genk, Standard, RSC Anderlecht en KAA Gent het er van af? VoetbalPrimeur.be vat het voor je samen.

Club Brugge, niemand stop de trein
KRC Genk ging aan de haal met de titel van herfstkampioen, maar Club Brugge sloot als leider het jaar af. Dat had alles te maken met de 'coronakalender' van de JPL. De voorbije weken werden er duels gespeeld van speeldag 19, 22, 25, 30, … maar niet in chronologische volgorde.

Club Brugge kreeg een laatste keer een tik vlak voor de jaarwisseling. Het verloor met 0-1 van een KAA Gent. Het zou een accident de parcours blijken. Haar laatste match van 2020 sloot het tegen KAS Eupen (3-0) winnend af. Daarna denderde de trein van Philippe Clement vrolijk verder in 2021. In januari liet Blauw-Zwart geen enkel punt liggen. Het pakte 18 op 18.

Opvallend, enkel tegen Beerschot (0-3) wist het de nul te houden. Maar nieuwkomer Bast Dost had zijn neus voor doelpunten uit Duitsland meegenomen en zijn landgenoot Noa Lang nam meer dan één keer Club Brugge bij de hand. 15 keer trof Club Brugge raak in januari. Enkel Standard deed even goed. Ook tegen Genk wist het 3 keer te scoren. Niet moeilijk als je 'spits' Brandon Mechele in de rangen hebt.

Alle achtervolgers liet steken vallen en veel. Na 25 matchen telt Club Brugge 57 punten. Dat zijn er 14 meer dan Antwerp, de nummer 2 in stand. Blauw-Zwart stevent af op een nieuw record. Nog 9 speeldagen hebben de concurrenten om Play-Off 1 een beetje spannend te maken.

Rapport in januari van Club Brugge:
Punten: 18 op 18
Doelpunten voor: 15
Doelpunten tegen: 6
Hoogtepunt: 3-2 zege tegen Genk
Dieptepunt: geen

Royal Antwerp FC, Lamkel Zé als hoogte- en dieptepunt
Met een valse noot begon Antwerp aan 2021. Het verloor met 3-0 van KV Mechelen, maar een paar dagen later kroonde Lior Refaelov zich tot Gouden Schoen. Ondanks dat de Israëliër de eerste speler van Antwerp was in 50 jaar die de Gouden Schoen won, was hij niet de meest besproken man op de Bosuil. Dat was natuurlijk Didier Lamkel Zé. Nadat zijn fans en ploegmaats hem liever kwijt dan rijk waren, kregen hij van Frank Vercauteren toch het vertrouwen. Lamkel Zé scoorde drie keer in vier wedstrijden en hielp Antwerp zo mee aan een 2e plaats in de stand.

Rapport in januari van Antwerp:
Punten: 12 op 18
Doelpunten voor:
Doelpunten tegen:
Hoogtepunt: De Gouden Schoen van Refaelov 
Dieptepunt: De fratsen van Lamkel Zé

KRC Genk, titelambities kregen deuk
Genk mocht van de topclubs de spits afbijten in januari. De inhaalmatch tegen KAS Eupen werd simpel gewonnen met 1-4. Het zou geen voorbode blijken voor wat kwam. De troepen van John Van den Brom konden nadien in januari nog maar één keer winnen. Niet alleen de topper tegen Club Brugge ging verloren. De Limburgers gingen ook de boot in tegen Kortrijk (2-1) en Moeskroen (2-0). Genk zag zwarte sneeuw. Op een week tijd kregen de titelambities van Genk een serieuze deuk. Achterin kon het maar 1 keer de 0 houden (KV Mechelen 0-0).

Rapport in januari van Genk
Punten: 8 op 21
Doelpunten voor: 10 
Doelpunten tegen: 11
Hoogtepunt: De 7 goals van Paul Onuachu
Dieptepunt: De 2-0 nederlaag tegen Moeskroen

Standard
Vlak voor de jaarwisseling koste de 1-2 nederlaag tegen STVV Philippe Montanier de kop bij Standard. De Rouches zochten zijn opvolger binnenshuis en Mbaye Leye kreeg zijn kans als T1. De wittebroodsweken waren geweldig. Standard won maar liefst 4 keer op rij (Waasland-Beveren, Cercle Brugge, KV Mechelen en Charleroi). In de extra tijd pakte het ook nog een punt tegen KV Oostende (2-2). Toch eindigde januari met een valse noot. Tegen Club Brugge werd het duidelijk dat het verschil met Blauw-Zwart nog te groot is. Een schande is dat niet. Standard is weer volop terug in de Play-Off 1-race.

Rapport in januari van Standard
Punten: 13 op 18
Doelpunten voor: 15
Doelpunten tegen: 6
Hoogtepunt: De zege in de Waalse derby
Dieptepunt: De ontnuchtering tegen Club Brugge

Anderlecht, proces nog niet compleet
Anderlecht was het enigma van januari in de Jupiler Pro League. Voetballend was het top tegen Charleroi (3-0 winst) en bij momenten ook tegen Waasland-Beveren (0-0). Maar die twee positieve noten wegen niet op tegen de rest. Door een late penalty verloor het met het kleinste verschil onnodig tegen Oud-Heverlee Leuven. En een rode kaart van Kemar Lawrence leidde een 2-0 nederlaag bij KAS Eupen in.Van alle topclub kreeg Anderlecht het minste goals tegen, maar zelf scoren bleek ook een heuse opdracht.

Rapport in januari van Anderlecht
Punten: 6 op 18
Doelpunten voor: 4
Doelpunten tegen: 4
Hoogtepunt: De zege tegen Charleroi
Dieptepunt: De nederlaag op het veld van Eupen

Gent, de maand van de draws
In januari wilde Gent terug aansluiten bij de top. Als een ploeg dan maar één van zijn zes wedstrijden verliest, lijkt dat een goede voorteken. Helaas voor de Buffalo's konden ze de voorbije weken ook maar één keer winnen. De 0-3 op het veld van OHL was onvoldoende om uit de buik van het klassement weg te geraken. Gent heeft wel één voordeel, de concurrentie liet ook punten liggen. Het verschil met de Play-Off 1-plaatsen is amper 6 punten. Hoop doet leven.

Rapport in januari van Gent
Punten: 7 op 18
Doelpunten voor: 6
Doelpunten tegen: 4
Hoogtepunt: De 0-3 zege bij OHL
Dieptepunt: De 0-1 nederlaag tegen Antwerp