Martinez houdt De Ketelaere, Doku en co voorbeeld voor: Kijk naar Tielemans

Martinez houdt De Ketelaere, Doku en co voorbeeld voor: "Kijk naar Tielemans"

02-01-2021 10:16
21

De Rode Duivels staan voor een scharnierjaar. Terwijl 2021 met het EK en de Final Four van de Nations League twee kansen op zilverwerk schenkt, zal de vaste spelersgroep steeds nadrukkelijker van gedaante veranderen. De zogenaamde 'Gouden Generatie' loopt namelijk op haar laatste benen. Roberto Martinez legt uit hoe hij die opvolging wil aanpakken.

"Ik wil niet dat er een drastische generatiewissel komt", stelt de bondscoach duidelijk bij Sportwereld. "We zijn op het punt dat we dat proces bij momenten moeten versnellen. Daarom brengen we jonge spelers die nog niet klaar zijn, om een belangrijke impact te hebben bij de nationale ploeg. Ze moeten wel klaargestoomd worden."

"Kijk bijvoorbeeld naar Youri Tielemans", maakt Martinez zijn theorie concreet. "Die is er vroeg ingekomen, toen hij nog geen twintig was. Nu is hij klaar en speelt hij een belangrijke rol in de ploeg, op zijn nog jonge leeftijd. Veel jonge spelers toonden dat zij dat ook kunnen, van Charles De Ketelaere, Yari Verschaeren tot Jérémy Doku en Zinho Vanheusden. De lijst is lang."

Langetermijnvisie
Geleidelijk aan wijzigingen doorvoeren, daar komt het dus op aan. "Hopelijk krijgen we daardoor geen al te bruuske wissel en zien we spelers die op hun 23, 24 jaar klaar zijn. Op voorwaarde dat we vroeg genoeg beginnen", aldus Martinez. "Dat is mijn verantwoordelijkheid. We moeten matchen winnen én tegelijkertijd die volgende generatie voorbereiden. Ik kijk niet naar de toekomst, ik kijk naar het heden. En dat is morgen die matchen winnen. En die jonge gasten."

Martinez vindt niet dat het aan hem is om de oudere garde naar de uitgang te begeleiden. "De beslissing of iemand tot zijn 36ste of tot zijn 31ste doorgaat, wordt niet door mij genomen. Die ervaren spelers zullen ermee ophouden wanneer zij het gevoel hebben dat de jongeren een hoger niveau bereiken", denkt de bondscoach. "Dat is een normaal proces. Ik geloof niet dat een coach die beslissingen moet nemen. Het voetbal beslist daar zelf over."

Als het op een dag dan toch ophoudt voor een Thomas Vermaelen of Jan Vertonghen, hoopt Martinez hen in het voetbal te houden. "Onze ervaren spelers geven hun ervaring door aan de jongeren. Het gebeurt niet vaak dat een land zoveel spelers met meer dan honderd caps telt. Er is het heden. En er is een toekomst. Dat is mijn rol, om te zorgen dat de spelers die stoppen coaches worden en het Belgische voetbal ook de komende twintig jaar nog zullen beïnvloeden", besluit hij.