Van 16 over 18 naar 17: midweekse speeldag luidt eigenlijk terugronde in

Van 16 over 18 naar 17: midweekse speeldag luidt eigenlijk terugronde in

14-12-2020 09:00 Laatste update: 22:30
5

Wie zich graag aan voetbal uit de Jupiler Pro League warmt in deze donkere tijden, gaat een gelukzalige week tegemoet. De komende dagen staan er namelijk twee speeldagen uit onze vaderlandse competitie gepland. Vreemd genoeg krijgt u van dinsdag tot en met donderdag duels uit de … terugronde op uw bord, terwijl volgend weekend de slotspeeldag van de heenronde wacht. Belgische logica? VoetbalPrimeur.be biedt verheldering.

Wie de kalender van zijn of haar geliefde club onlangs raadpleegde, moest zich misschien even in de haren krabben. De wedstrijden die midweeks aan bod komen, horen namelijk al bij de terugronde. Nochtans staat er nog één speeldag op het programma uit de heenronde. Die vindt vanaf vrijdag plaats. Simpel gezegd: deze week starten we met de achttiende speeldag, gevolgd door de zeventiende. Best verwarrend, maar de Pro League maakt zich sterk een goede reden te hebben voor die verschuiving.

Uitgestelde duels
Die reden? Het coronavirus, natuurlijk. De voorbije maanden werden ook heel wat clubs getroffen door de pandemie, denk maar aan Waasland-Beveren, Royal Excel Moeskroen of recent nog KAS Eupen of K. Beerschot V.A.. Door het protocol van de Pro League, dat stelt dat ploegen vanaf acht positieve gevallen om uitstel van hun wedstrijden kunnen vragen, kregen enkele duels al een latere datum. Dat brengt de reeds drukke kalender in nauwe schoentjes. Daarom beslisten de kalendermakers (begin november al, overigens) dat de midweek van 22 en 23 december vrijgehouden moest blijven voor inhaalmatchen.

Oorspronkelijk stond er op die dagen echter een normale speeldag op de planning, de achttiende meer bepaald. Daar zocht de Pro League naarstig een oplossing voor. Finaal kwam het volgende compromis uit de bus: speeldag achttien zou een week vervroegd worden, naar deze week, en bijgevolg plaatsnemen vóór het einde van de heenronde. Daardoor moeten de clubs uit Eerste Klasse A weer vol aan de bak. Vooral voor de ploegen die de voorbije weken in Europa actief waren, zal het even zuchten zijn. Zij hoopten op een korte herstelperiode na drie eerdere midweekse opdrachten.

Wen er maar aan …
Overigens zal die kunstgreep niet de laatste zijn in het huidige JPL-seizoen. Ook speeldagen 25 en 30 werden namelijk naar voren geschoven op de kalender. Zo is de slotspeeldag al aan de orde op … 9, 10 en 11 januari! Tien dagen later is het dan de beurt aan speeldag 25. Kan u nog volgen? Die verschuivingen hebben echter een andere oorzaak: de Croky Cup. Opdat de amateurclubs een eerlijke kans zouden maken in hun zestiende finales tegen de profclubs, werd die ronde verzet van januari naar februari. Zeker tot midden januari mogen amateurs hun sport immers niet beoefenen vanwege de coronamaatregelen.

De Pro League oordeelde dat de bovenstaande aanpassingen de beste keuze waren om de actuele problemen het hoofd te bieden. Heel wat Belgische trainers sprongen daarentegen op de barricades. Zij vrezen dat hun spelersgroep volledig uitgeperst aan het tweede deel van de competitie zal beginnen, aangezien er nauwelijks een winterbreak is. Bovendien luidde hun kritiek dat de clubs zelf onvoldoende gehoord waren tijdens het beslissingsproces van bovenaf.

Overigens heeft ook VoetbalPrimeur.be zich enigszins beraad na de veranderde kalenderopbouw. Naar goede gewoonte brengt onze website na de eerste zeventien speeldagen een ‘Elftal van de Heenronde’. Niet ongerust zijn, die verkiezing komt er uiteraard ook! Onze reeks gaat volgende week maandag van start, weliswaar na achttien speeldagen. Mogelijke kandidaten hebben bijgevolg één wedstrijd meer om te solliciteren naar een plekje.