Overwintert Club? Puntje tegen Zenit is genoeg, Romeinse finale in het verschiet

Overwintert Club? Puntje tegen Zenit is genoeg, Romeinse finale in het verschiet

Gepubliceerd: maandag 30 november 2020 om 14:00ma 30-11-2020 om 14:00

Laatste update: dinsdag 1 december 2020 om 17:30di 01-12-2020 om 17:30

Woensdagavond speelt Club Brugge een cruciaal duel tegen Zenit Sint-Petersburg. Club heeft aan een puntje genoeg om Europees te overwinteren in de Europa League. Ook een overwintering in de Champions League is echter nog mogelijk.

De opdracht voor Club Brugge is duidelijk, verliest het niet tegen Zenit dan mogen Philippe Clement en spelers zich opmaken voor een verlengd avontuur in Europa. Bij een gelijkspel blijft het verschil tussen Club en Zenit drie punten, maar door de Brugse overwinning in Sint-Petersburg zouden de Russen Club echter niet meer kunnen bijbenen, ook al winnen ze hun laatste wedstrijd en verliest Club die. Bij een gelijke stand in de afrekening zijn de onderlinge duels namelijk doorslaggevend. Met een vier op zes is Club dus sowieso in het voordeel.

Ook als Club verliest is er nog geen man overboord, al komt Zenit dan wel op gelijke hoogte met Club Brugge. In dat geval moet Club simpelweg beter presteren dan de Russische topclub op de slotspeeldag. Club neemt het op die slotspeeldag op tegen Lazio in Rome, Zenit ontvangt thuis Borussia Dortmund. Als Club en Zenit evenveel punten, of geen punten, pakken in dat slotduel, zijn de onderlinge resultaten opnieuw van tel. Als Zenit met meer dan één doelpunt verschil wint van Club Brugge, zou het bij een gelijk aantal punten dus doorstoten.

Om al dat rekenwerk te vermijden, zorgt Club er dan ook best voor dat ze minstens een puntje pakken tegen Zenit. In dat geval is kwalificatie voor de Champions League ook nog een mogelijkheid, al heeft Club het niet volledig in handen. Momenteel bedraagt de kloof met Lazio Roma vier punten. Als Club gelijkspeelt tegen Zenit, en Lazio haalt minstens een punt tegen Dortmund, is een overwintering in het kampioenebal mathematisch onmogelijk. De huidige kloof van vier punten kan dan namelijk niet meer overbrugd worden op de slotspeeldag.

Pakt Club een puntje tegen Zenit en verlies Lazio het duel met Dortmund, is een CL-overwintering mathematisch wel nog mogelijk. In dat geval verkleint de kloof naar drie punten, en komt Club met een overwinning tegen Lazio op de slotspeeldag op gelijke hoogte met de Italianen. In dat geval stoot Club door, het onderlinge resultaat zou namelijk in het voordeel van Club uitdraaien.

Wint Club Brugge van Zenit dan is kwalificatie voor de Champions League uiteraard ook nog mogelijk. Het moet dan wel hopen dat Lazio niet wint in Dortmund. In dat geval kan Club de Italianen niet meer bijbenen en wordt Dortmund de concurrent. Het verschil tussen Club en de Duitsers zou in dat geval twee punten bedragen. Club heeft het dan echter niet meer in eigen handen, Dortmund zou aan een gelijkspel tegen Zenit al voldoende hebben om Club achter zich te laten op de slotspeeldag.

Realistischer lijkt echter het scenario dat Lazio niet de volle buit pakt in Duitsland. Als Club weet te winnen van Zenit en Lazio speelt gelijk, is Club geplaatst als het wint op de slotspeeldag in Rome. Een zelfde scenario speelt zich af als Club wint tegen Zenit en Lazio verliest in Duitsland, ook dan moet Club gaan winnen in Rome op de slotspeeldag.

Huidige stand in groep F: 

Borussia Dortmund: 4 - 9 punten

Lazio Roma: 4 - 8 punten

Club Brugge: 4 - 4 punten

Zenit St-Petersburg: 4 - 1 punt

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Overwintert Club in Europa?

Ja, in de Europa League
67%
Ja, in de Champions League
13%
Nee
20%
(127 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws