Mercatobalans: Lege clubkas noopt Standard tot heropwaardering van Academie

Mercatobalans: Lege clubkas noopt Standard tot heropwaardering van Academie

04-08-2020 12:00 Laatste update: 14:00
4

De maand augustus is ingezet en aan de horizon gloort stilaan het nieuwe seizoen van de Jupiler Pro League. Nu de meeste plooien gladgestreken zijn, lijkt het startschot er wel degelijk volgend weekend te komen. In aanloop naar dat heuglijke moment maakt VoetbalPrimeur.be de voorlopige mercatobalans van de (mogelijke) deelnemers op. Welke zaakjes hebben zij al gedaan op de transfermarkt? En wat staat er nog te gebeuren? In deze aflevering: Standard, het nummer vijf van vorig seizoen.

In april stond het hart van heel wat Standard-fans even stil. In eerste aanleg zette de Licentiecommissie het licht niet op groen voor de Luikenaars, waardoor in principe een aftocht naar het amateurvoetbal dreigde. Uiteindelijk bleek de soep véél minder heet wanneer ze werd opgediend, maar het was wel een teken aan de wand. De financiële situatie op Sclessin is allerminst rooskleurig. Dat is ook zichtbaar in de huidige transferperiode. Terwijl Standard normaal berucht is als onvervalste duiventil in het tussenseizoen, bleef het deze zomer atypisch rustig. Benieuwd of dat in augustus nog verandert, nu de directie een nieuwe aandeelhouder voorstelde.

Op te vullen hiaten
De Luikse clubkas is dus niet bijzonder gespekt, al lijkt een vette vis verkopen ook niet meteen noodzaak. De absolute prioriteit van de sportieve cel is de huidige sterkhouders aan boord houden. Tot op heden heeft Standard dat doel perfect vervuld. Ondanks interesse in Selim Amallah, Samuel Bastien of Zinho Vanheusden kon het aan de verleiding weerstaan om hen ten gelde te maken. De weinige jongens die de Rouches wél uitzwaaiden, kwamen het afgelopen seizoen nauwelijks aan bod. Zij zullen dan ook geen gemis zijn.

En toch was er een groots afscheid aan de Maas. Na erg lang wikken en wegen besloot Michel Preud’homme zijn actieve functies binnen de club neer te leggen. Het sportieve lot ligt nu in de handen van Philippe Montanier, die bij onder meer Real Sociedad en RC Lens bewees dat hij een team kan smeden. De mankementen die het vorige seizoen blootlegden, zoals de wankele verdediging buitenshuis en het gebrek aan een vaste diepe spits, zal de Fransman hoodzakelijk met dezelfde jongens moeten zien te verhelpen, aangevuld met enkele frisse youngsters.

Al zeker vertrokken: Natanaël Frenoy (RFC Luik), Senna Miangue (KAS Eupen, via Cagliari), Vanja Milinkovic-Savic (einde uitleenbeurt Torino), Hady Sangare (?)

Afgeronde versterkingen
Tegenover een handvol overbodige vertrekkers staat één écht nieuw gezicht. Laurent Henkinet keert terug naar de heimat na enkele sterke jaren bij Oud-Heverlee Leuven. In theorie komt de 27-jarige doelman als doublure voor de doorgebroken Arnaud Bodart, al mikt hij ongetwijfeld stiekem op een vaste stek. Daarnaast bezorgde Standard twee huurlingen goed nieuws. Moussa Sissako en Abdoul Tapsoba maken vanaf nu volwaardig deel uit van de rood-witte familie. Vooral van die eerste, een centrale verdediger, wordt als opleidingsproduct van PSG wel wat verwacht.

Daar houdt de transferactiviteit op. Wel keerden Uche Agbo en Carlinhos terug van hun respectievelijke uitleenbeurt, maar hun toekomst op Sclessin is bijzonder troebel. Voor het overige zet Standard (noodgedwongen) in op de doorstroming van de eigen jeugd. Niet toevallig onthulde het bestuur haar toekomstplannen met de vermaarde Academie, die de laatste jaren verwaarloosd werd. Het is stilaan tijd voor de nieuwe Marouane Fellaini of Axel Witsel om op te staan. Mitchy Ntelo, Damjan Pavlovic en de gebroeders Balikwisha kregen alvast volop kansen in de voorbereiding.

Al aangetrokken: Uche Agbo (einde uitleenbeurt Deportivo La Coruña), William Balikwisha (einde uitleenbeurt MVV), Carlinhos (einde uitleenbeurt Vitória Setúbal), Laurent Henkinet (Oud-Heverlee Leuven), Moussa Sissako (definitief van Paris Saint-Germain), Abdoul Tapsoba (definitief van ASEC Mimosas)

Wat is er nog op til?
Over die voorbereidingscampagne gesproken: die verliep eigenlijk beter dan verwacht. Hoewel Montanier een nieuw spelsysteem probeert in te slijpen (een soort 3-4-3), zetten zijn manschappen enkele knappe oefenresultaten neer. Onder meer KV Mechelen (4-0), AS Monaco (2-1) en Stade de Reims (tot twee maal toe) gingen de boot in. Dat blijven uiteraard slechts vriendschappelijke duels, maar toch mocht ook het geleverde spel best gezien worden. Een belangrijke opsteker. Bovendien neemt die vaststelling enigszins de druk weg van de transfermarkt.

Binnen Standard is men ervan overtuigd geraakt dat het nakende seizoen niet noodzakelijk een fiasco dreigt te worden zonder ronkende aanwinsten. Buitenkansjes zal het daarentegen niet laten schieten. Vooral in de achterhoede zou Montanier graag nog wat volk verwelkomen. Centraal en op links is de spoeling dun. Er is alvast een Deen in beeld om Nicolas Gavory van concurrentie te voorzien. Verder hebben de Luikenaars een oogje laten vallen op ex-Anderlecht-product Francesco Antonucci, die een uitstekende huurperiode doormaakte bij FC Volendam, en een Bulgaarse spelverdeler. Zij moeten creativiteit toevoegen.

Enkel als één van de huidige vaste waarden nog andere oorden opzoekt, zou Standard een versnelling hoger schakelen. Rond Amallah, Bastien en Vanheusden is het transfergewoel inmiddels bekoeld. Zonder omwentelingen blijven zij op Sclessin. De actuele hangijzers zijn de dossiers van Maxime Lestienne en Mergim Vojvoda. Onze landgenoot wordt aan de mouw getrokken door de oliedollars van Al-Ain, terwijl de rechtsachter een onverhoopte som van zes miljoen euro kan opleveren. Dat zou een welgekomen appeltje voor de dorst zijn.

Geruchten:
IN: Francesco Antonucci (Volendam, via AS Monaco), Alessandro Ciranni (Royal Excel Moeskroen), Ibrahima Cissé (transfervrij, traint nu mee met beloften), Kristyan Malinov (CSKA Sofia), Casper Höjer Nielsen (Aarhus GF)
UIT: William Balikwisha (uitleenbeurt?), Joachim Carcela (uitleenbeurt?), Carlinhos (definitief naar Vitória Setúbal), Maxime Lestienne (Al-Ain), John Nekadio (uitleenbeurt?), Mergim Vojvoda (Atalanta, Spartak Moskou, Torino)

Balans
De financiële realiteit heeft ook een topclub als Standard in haar greep. Met geld smijten om dure aanwinsten in de wacht te slepen zou onverantwoord zijn. De Rouches slaagden er tot nu toe wel in om de uitblinkers van het laatste Preud’homme-tijdperk te behouden, wat eigenlijk de hoofddoelstelling was. Verder rekent het bestuur op het vakmanschap van Montanier. In de voorbereiding maakte die alvast een goede beurt, al blijft het afwachten wat de huidige spelersgroep waard is in competitieverband. Hoe dan ook worden de plaatsjes duurder dan ooit, met slechts vier toegangsbewijzen voor Play-Off 1.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie