Mercatobalans: Dromend Beerschot hoopt toe te slaan na promotiefinale

Mercatobalans: Dromend Beerschot hoopt toe te slaan na promotiefinale

24-07-2020 12:00

De maand juli nadert haar einde en aan de horizon gloort stilaan het nieuwe seizoen van de Jupiler Pro League. Hoewel er nog heel wat op til is voor de groene tafel, gaat de Pro League ervan uit dat het startschot wel degelijk op 8 augustus gegeven zal worden. In aanloop naar dat heuglijke moment maakt VoetbalPrimeur.be de voorlopige mercatobalans van de (mogelijke) deelnemers op. Welke zaakjes hebben zij al gedaan op de transfermarkt? En wat staat er nog te gebeuren? In deze tweede aflevering: promotiekandidaat K. Beerschot V.A..

Net als bij concurrent Oud-Heverlee Leuven leeft ook iedereen bij Beerschot met spanning toe naar die allesbepalende tweede augustus. Als de Ratten er aan Den Dreef in slagen hun 1-0-bonus met succes te verdedigen, keren ze zeven jaar na het faillissement en bijbehorende degradatie eindelijk terug naar het hoogste niveau. De voorbije weken ging de focus dan ook hoofdzakelijk uit naar de promotiefinale. In tegenstelling tot OHL, dat te kampen heeft met ruim een dozijn aflopende contracten, staat Beerschot behoorlijk sterk in haar schoenen. Sterkhouders zoals Tom Pietermaat en Mike Vanhamel verlengden alvast hun verbintenis, ongeacht de divisie waar ze na de zomer in aantreden. Een straf teken van wederzijds vertrouwen.

Niettemin stuurt de uitzonderlijke situatie de transferplannen van zowel OH Leuven als Beerschot aardig in de war. De promovendus zal amper zes dagen de tijd krijgen om haar kern richting het niveau van Eerste Klasse A te tillen voor de competitiestart. De verliezer heeft wat meer marge om de ontgoocheling door te spoelen: op 21 augustus trapt de nieuwe jaargang in Eerste Klasse B af. Ook dat blijft echter kort dag. Achter de schermen hebben beide clubs ongetwijfeld al twee transferscenario’s uitgewerkt, afhankelijk van de eventuele extra inkomsten uit 1A.

Op te vullen hiaten
Nu Beerschot op de drempel van de Jupiler Pro League staat, heeft het typische Antwerpse zelfvertrouwen nog een extra boost gekregen. De club maakt zich sterk dat de huidige kern al flink wat troeven heeft om ook hogerop brokken te maken. Het liet al enkele overbodige jongens vertrekken. Aanvaller Dylan Saint-Louis kon zich nooit doorzetten en keert terug naar zijn thuisland, Frankrijk, terwijl twee jonge doelmannen het een trede lager gaan proberen. Enkel het einde van de leenovereenkomst met Genkenaar Rubin Seigers had Beerschot misschien graag anders gezien.

Toch kan de kern van de Antwerpenaren wel degelijk een impuls gebruiken. Vooral in de voorhoede zal trainer Hernan Losada niet honderd procent tevreden zijn. In de tweede periode van de reguliere competitie in 1B trof Beerschot slechts achttien keer raak. Met KVC Westerlo (24 keer), Union Saint-Gilloise (25), OH Leuven (23) en zelfs nummer zeven SV Roeselare (22) deden liefst vier tegenstanders beter. Dat middenvelder Raphael Holzhauser met zeven goals de productiefste Rat is, is op dat vlak veelzeggend. In augustus mag minstens één nieuwe spits op het Kiel verwacht worden, zeker in het geval van promotie.

Al zeker vertrokken: Baptiste Aloé (vrij), Jarno De Smet (Lierse Kempenzonen), Jordi Nolle (Hoogstraten VV), Dylan Saint-Louis (Estac Troyes), Rubin Seigers (einde uitleenbeurt KRC Genk)

Afgeronde versterkingen
Aan inkomende zijde heerst de stilte voor de storm. Gesteund door het kapitaal van de Saoedische eigenaar-prins zal Beerschot ongetwijfeld ferm toeslaan als het de promotie mag vieren. De fans kregen alvast een voorsmaakje met de komst van Dario van den Buijs. De jonge verdediger werd opgeleid door Club Brugge, maar timmerde de voorbije jaren aan de weg bij onze noorderburen. In dienst van Heracles Almelo bewees hij het niveau van de Eredivisie aan te kunnen. Als notoir fan van Beerschot aarzelde de 24-jarige van den Buijs niet om zijn lot aan zijn grote liefde te verbinden, of dat nu in 1A of 1B ligt.

Al aangetrokken: Dario van den Buijs (Heracles)

Wat is er nog op til?
Hoewel het pas op 2 augustus zekerheid verwerft over de sportieve toekomst, is Beerschot ongetwijfeld al volop bezig met potentiële aanwinsten voor het naderende seizoen. Opvallend genoeg blijven de meeste namen echter een goed bewaard, binnenkamers geheim. Enkel de interesse in Jan Van den Bergh haalde de media al. Verrassend is dat niet, want als ex-speler van de Ratten is de link snel gelegd. De verdediger lijkt alvast een overbodige pion te zijn bij KAA Gent. In het voorjaar werd Van den Bergh al uitgeleend aan … OHL.

Geruchten: Jan Van den Bergh (Gent)

Balans
Net als in Leuven hangt ook in Antwerpen-stad mist rond de nabije toekomst, al staat Beerschot er contractueel beter voor dan de uitdager. Die gemoedsrust kan het verschil maken in de finale. Als de club haar wederoptreden in de hoogste klasse bewerkstelligt, zit de kans er dik in dat de Saoedische connectie eens écht toont hoeveel geld er in de portefeuille zit. Met van den Buijs realiseerde Beerschot alvast een beloftevolle, Belgische transfer. Meer van dat, zullen de vele fans denken.