Zomerse buitenkansjes voor Belgische clubs na corona: transfervrije doelmannen

Zomerse buitenkansjes voor Belgische clubs na corona: transfervrije doelmannen

Gepubliceerd: maandag 1 juni 2020 om 08:00ma 01-06-2020 om 08:00

Laatste update: maandag 1 juni 2020 om 19:01ma 01-06-2020 om 19:01

Nu de zwaarste coronaperiode achter de rug is, richt de mensheid het vizier weer op de toekomst. Net als in zowat alle sectoren zal ook in de (Belgische) voetbalwereld de tering naar de nering gezet moeten worden. Zo wordt het voor de grote meerderheid van de Jupiler Pro League uit den boze om al te hoge transfersommen op tafel te leggen. Gelukkig valt ook op transfervrije basis heel wat kwaliteit aan te trekken. VoetbalPrimeur.be schiet graag ter hulp en lijst enkele zomerse buitenkansjes op. In deze eerste aflevering: transfervrije doelmannen.

Omdat het aanbod aan voetballers zonder contract zowat eindeloos is, heeft onze redactie een aantal filters toegepast. Enkel Belgische spelers of buitenlanders met een (recent) verleden in de Jupiler Pro League krijgen een plekje in dit artikel. Hun kwaliteiten zijn immers genoegzaam bekend, waardoor hun komst een minder groot risico zou moeten inhouden. Daarnaast komen enkel voetballers in aanmerking die de voorbije maanden wel degelijk onder contract lagen bij een club en dus bewezen hebben dat ze fysiek in orde zijn.

Sinan Bolat (Royal Antwerp FC – 31)
Toegegeven, als Bolat na de zomer nog steeds in ons land actief is, zou dat zéér straf zijn. In principe kan het echter wel. Na langdurige onderhandelingen kwam recent naar buiten dat de wegen van Antwerp en haar doelman scheiden. En dat na een sprookjeshuwelijk waar beide minnaars hun voordeel uit haalden: The Great Old klom in no time op richting Belgische subtop, terwijl Bolat zich eindelijk weer op de kaart zette als topkeeper.

Na een hele resem clean sheets komt aan die innige relatie dus een einde. Het is een publiek geheim dat  onze landgenoot met Turkse roots het nog eens wil proberen in zijn tweede vaderland. Besiktas wordt nadrukkelijk genoemd. Toch is het nog te vroeg om van een deal te spreken. En dus kan een scherpe (en kapitaalkrachtige) JPL-club zomaar met de ervaren Bolat aan de haal gaan. Het zou meteen één van dé stunts van deze ongetwijfeld bijzondere transferzomer zijn.

William Dutoit (KV Oostende – 31)
Qua pure klasse staat de Fransman een trapje lager dan Bolat, maar ook Dutoit kan een gegeerde pion worden in het nakende transferschaakspel. Onze zuiderbuur mag zich nu al vijf jaar een vaste waarde in de JPL noemen, eerst bij Sint-Truiden, de voorbije seizoenen aan zee. Af en toe laat hij zich wel eens op een opzichtig foutje betrappen, waardoor enkele weken bankzitten hem ook niet vreemd is. Zo mocht Fabrice Ondoa in 2018 vaak de honneurs waarnemen onder de Oostendse dwarsligger.

Telkens wist Dutoit zich echter opnieuw in het basiselftal van KVO te knokken. Die weerbaarheid kan hem straks aan een nieuwe club helpen. Als absolute nummer één bij een topclub komt Dutoit waarschijnlijk (zeg nooit nooit) te kort, maar in de rol van vaste doublure is daar eventueel wél wat mogelijk. RSC Anderlecht was even overtuigd, maar haakte toch af. Anders komt een club uit het rechterrijtje als geroepen. Wie 125 wedstrijden op het hoogste niveau betwist, kan zeker een aanwinst zijn voor pakweg Royal Excel Moeskroen of Cercle Brugge.

Jens Teunckens (Royal Antwerp FC – 22)
De coronabreak was de doelmannen bij Antwerp niet gunstig gezind, want na Bolat kreeg ook jongeling Teunckens te horen dat er voor hem geen toekomst meer weggelegd is op de Bosuil. Enigszins verrassend. Toen Stamnummer Eén onze landgenoot in de zomer van 2017 wegplukte bij Club Brugge, leek hij voorbestemd om op termijn Bolat op te volgen. Uitgerekend nu die kans zich voordoet, krijgt Teunckens geen nieuwe verbintenis.

Daardoor stopt zijn teller op amper 360 speelminuten in rood en wit. Geen indrukwekkend aantal om geïnteresseerde partijen omver te blazen met je cv. Bovendien rijst de vraag in welke hoedanigheid Teunckens zijn nabije toekomst wenst in te vullen. In de schaduw van Bolat gaf de belofteninternational geen kik, maar stilaan lijkt het tijd om eens voluit voor eigen rekening te gaan. Dat zal dan eerder bij een team uit de rechterkolom moeten gebeuren. Of werpt Eerste Klasse B een reddingsboei?

Davino Verhulst (Sporting Lokeren – 32)
In tegenstelling tot Teunckens heeft deze ervaren rot al lang geen cv meer nodig. Wie Verhulst binnenhaalt, weet perfect welk vlees hij in de kuip heeft: een lange, minzame en betrouwbare doelman. Wereldsaves verricht de Beveraar zelden, flaters evenmin. Eerlijk is eerlijk: ook Verhulst speelde in zijn loopbaan al eens enkele maanden tweede viool. Voor Nieuwjaar totaliseerde hij echter toch weer twintig duels in Eerste Klasse B.

Na de pijnlijke ondergang van Sporting Lokeren heeft Verhulst nu alle vrijheid om een geschikte club uit te pikken. Waarom zou dat niet in Eerste Klasse A kunnen zijn? Als aanvulling op een talentvolle eerste keeper zou hij zelfs zonder twijfel een meerwaarde betekenen. Geen keetschopper die aan de poten van zijn concurrent zaagt, maar een vaderfiguur met bagage, die bijstaat met raad en daad en in moeilijke momenten het stokje (even) kan overnemen.

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Poll

Wie zal het snelst onderdak vinden in de JPL?

(825 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws