Tv-gelden lijken verzekerd na uitspraak Veiligheidsraad: Een cruciaal element

Tv-gelden lijken verzekerd na uitspraak Veiligheidsraad: "Een cruciaal element"

06-05-2020 16:10
29

Nu de Veiligheidsraad beslist heeft dat er sowieso niet meer gevoetbald wordt tot en met 31 juli, lijkt het doek gevallen over de Jupiler Pro League. Toch zijn er nog heel wat hete hangijzers, onder meer de bekerfinale en de vraag of Club Brugge zich nu kampioen mag noemen. Peter Croonen geeft zijn visie op de feiten.

In een eerste reactie laat de voorzitter van de Pro League weten dat hij de uitspraak van de Veiligheidsraad volledig begrijpt en aanvaardt. Het haalt ongetwijfeld flink wat druk van de ketel bij de clubs, want de voorbije weken was er angst ontstaan rond de tv-gelden. Als de overheid ruimte liet om verder te spelen, zou dat de rechtenhouders een stok achter de deur gegeven hebben. Dat is nu dus niet het geval, waardoor de tv-gelden gevrijwaard lijken.

"Het is een cruciaal element: de regering heeft ervoor gekozen om te stoppen", bevestigt Croonen bij Het Laatste Nieuws. "Ik vermoed dat de Algemene Vergadering (op 15 mei, nvdr.) nu niet anders zal kunnen dan vaststellen dat we het seizoen niet kunnen hernemen. In de praktijk wordt dat niet haalbaar, denk ik."

Bekerfinale en kampioen?
Supporters van Royal Antwerp FC en Club Brugge hopen nog steeds dat er een (vorm van) bekerfinale zal plaatsvinden. "In theorie is begin augustus een optie, veel voetballiefhebbers verkiezen dat die match doorgaat", zet Croonen de deur op een kier. "We moeten bekijken wat kan, het is zeker niet onmogelijk. Heel veel discussies worden nu overbodig."

Over Club Brugge gesproken: mag Blauw-Zwart zich nu officieel uitroepen tot landskampioen 2019-2020? "Dat is één van de knopen die we moeten doorhakken, maar ik veronderstel dat we daar wel een consensus gaan vinden", sust Croonen. "Daarnaast moeten we beslissen over degradatie, promotie en het competitieformat. De werkgroep moet dat allemaal voorbereiden, maar er is al veel werk geleverd."