Belangrijke dag: 'Duidelijkheid over Jupiler Pro League en Eredivisie'

Belangrijke dag: 'Duidelijkheid over Jupiler Pro League en Eredivisie'

24-04-2020 08:15 Laatste update: 08:24
16

Het is D-Day in Nederland: de KNVB bespreekt vrijdag met de clubs uit de Eredivisie en Eerste Divisie hoe het seizoen beëindigd wordt. In ons land vindt er dan weer een Nationale Veiligheidsraad plaats.

'Ajax geen kampioen; wel groepsfase CL, AZ in voorronde van miljoenenbal, Europa League Feyenoord, PSV en Willem II, finale KNVB Beker definitief van de baan, zware stem clubs over promotie/degradatie', somt De Telegraaf de 'inzet van de KNVB' op. De conclusie is dat FC Utrecht 'domme pech' heeft en Europees voetbal mist.

Volgens het Algemeen Dagblad koersen ADO en RKC wél af op rechtstreekse degradatie, waardoor SC Cambuur en De Graafschap kunnen promoveren. 'Ajax naar de Champions League, degradatie voor ADO Den Haag en RKC, promotie voor Cambuur en De Graafschap. De kans is groot dat dit vandaag de boodschap van de KNVB wordt', aldus het AD. 'Tot die tijd is het bibberen en beven voor de clubs.'

'Vandaag beleeft ons voetbal een unieke, surrealistische dag. Beslissingen over het kampioenschap, Europese tickets, promotie en degradatie. Niet op het voetbalveld, maar in een videovergadering vanaf 14.30 uur. Advocaten staan al klaar om het oordeel over sportieve vreugde, sportief leed, maar ook miljoenen euro's, aan te vechten.' Als Ajax wordt aangewezen als winnaar van de Eredivisie, gaat er vermoedelijk (nog) geen kampioensschaal naar Amsterdam. 'Ongepast', schrijft het AD.

De videocall van de KNVB met de clubs begint om 14.30 uur. Rond 16.00 uur wordt een bekendmaking verwacht.

Wat met Jupiler Pro League?
Mogelijk komt er ook in ons land vrijdag duidelijkheid. Dan vindt er namelijk een nieuwe Veiligheidsraad plaats. Mogelijk wordt daar bekend gemaakt dat het huidige voetbalseizoen er definitief opzit. Ook kan er duidelijkheid komen over wanneer er überhaupt opnieuw mag gevoetbald worden in ons land.