Dedecker over licentie Anderlecht: Er wordt met twee maten en gewichten gewerkt

Dedecker over licentie Anderlecht: "Er wordt met twee maten en gewichten gewerkt"

22-04-2020 09:59
38

De manco’s in de financiële slaagkracht van de Belgische voetbalclubs komen steeds meer boven drijven. Politicus Jean-Marie De Dedecker wijt bij Sporza uit over het businessmodel van het voetbal. Hij klaagde vooral de rol en invulling van de makelaars aan.

"De coronacrisis versnelt iets en legt zaken bloot die anders onder de radar blijven", opent hij. "Maar het toont vooral dat het businessmodel van ons voetbal kapot is." Dedecker hekelt vooral het aandeel dat makelaars hebben in heel het verhaal. "Alle clubs samen hebben vorig seizoen 87 miljoen euro verlies gemaakt, maar wel 46 miljoen commissies betaald aan makelaars. Leg dat eens uit?"

Volgens Dedecker klopt er ook iets niet in verband met de betaling van die makelaars. "Ze werken voor spelers, maar worden betaald door de clubs. Dan staan ze toch op de loondienst van de clubs?" Dedecker stelt dat Moeskroen naast een licentie greep omdat het de club een link heeft met Pini Zahavi, een makelaar.

Hij legt uit dat er bij Anderlecht exact hetzelfde gaande is. "Wouter Vandenhaute heeft een makelaarskantoor en staat op de loonlijst bij Anderlecht", zegt hij. Toch gaf Vanderhaute zelf aan dat hij de nieuwe CEO van Anderlecht (Karel van Eetvelt) had aangesteld, al staat hij niet op de loondienst van paars-wit, maar van Marc Coucke. "Volgens mij had Anderlecht dus geen licentie mogen krijgen”, concludeert Dedecker. "Wat niet kan voor Moeskroen, kan niet voor Anderlecht. Er wordt met twee maten en gewichten gewerkt in het voetbal."